З якого віку можна давати цибулю дитині:

Лук здавна вважається корисним продуктом, але введення цього овоча в дитяче меню викликає у батьків побоювання і питання. Щоб він не зашкодив здоров’ю малюка, мамам варто більше дізнатися про цінність такої овочевої культури для дитячого організму, оптимальному часу знайомства і деяких інших особливостях його застосування.

Загрузка...

Користь

  • Виступає джерелом вітамінів В1, Е, С, В3 і бета-каротину. У ньому багато мінералів (кальцію, натрію, міді, кобальту фосфору), ефірних олій і клітковини.
  • Завдяки вмісту флавоноїдів, здатний зміцнювати судинні стінки і запобігати пухлинні процеси.
  • У сирої цибулі відзначають властивість підвищувати апетит і стимулювати секрецію травних соків, а також слизу в бронхах.
  • Вживання продукту в сирому вигляді стимулює обмінні процеси і нормалізує роботу кишечника.
  • Термічно оброблений цибуля не дратує ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нормалізує стілець, благотворно позначається на роботі серця і рівні глюкози в крові.
  • Жування зеленого цибулі позитивно впливає на стан зубів та порожнини рота, знищуючи шкідливі бактерії.


Маленьким дітям вперше слід давати цибулю з обережністю

Про користь зеленого цибулі дивіться в передачі “Жити здорово”.

Мінуси

  • У свіжому вигляді є гострим продуктом, здатним подразнювати слизові оболонки травного тракту.
  • У сирому вигляді достатньо жорсткий, тому його слід давати дітям, здатним добре пережувати такий продукт, або ж ретельно подрібнювати його для дитини.
  • У вареному луці відсутні фітонциди і частково втрачені вітаміни.
  • Зелену цибулю не слід вживати при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нирок і печінки.
  • І ріпчасту і зелену цибулю не варто приймати при бронхіальній астмі.
  • На свіжий лук можлива алергічна реакція, але, як правило, у вареному вигляді алергіки його вживають без будь-яких проблем.


Свіжий лук може стати причиною проблем з ШКТ у дитини

Про те, що корисніше: цибуля зелена або ріпчаста, дивіться в передачі “Жити здорово”.

Загрузка...

Зі скількох місяців можна вводити прикорм?

Знайомство з ріпчастою цибулею рекомендується у віці 7-8 місяців, коли дитина пробує овочевий прикорм. Мова йде про термічно обробленому продукті.

Сирої ріпчасту цибулю, а також зелений лук вводять в дитяче меню після 3 років при відсутності захворювань травного тракту.

В якому вигляді давати?

Дітям молодше року ріпчасту цибулю дають тільки у вареному вигляді, додаючи такий овоч у пюре з інших овочів, наприклад, кабачка, моркви, гарбуза або картоплі.


Варену цибулю не містить так багато вітамінів, як сирий, але він не сприяє розладу шлунку

У сирому вигляді ріпчасту цибулю для діток старше 3-річного віку додають у салати, перші і другі страви. В добу його можна вживати в кількості не більше однієї середньої цибулини, яку ділять на 2-4 прийоми їжі.

Рецепти смачних страв

  • Запечений. Цибулину змащують оливковою олією і запікають протягом 40 хвилин у духовці. У такого продукту м’який і дуже приємний смак.
  • Фарширований. Начинка для цибулин може бути і овочевий, м’ясний, наприклад, з фаршу індички. Промиті і очищені від внутрішньої частини цибулини заповнюють начинкою і відварюють на пару або запікають у духовці. Зверху фаршировані цибулини можна посипати сиром.
  • Омлет. Найчастіше для такої страви використовують зелену цибулю. Його дрібно нарізають, заливають збитим яйцем з невеликою кількістю молока і запікають у духовці або обсмажують на сковороді.
  • Салати. Цибуля часто виступає інгредієнтом салату з огірків і помідорів, заправленого сметаною. Також нарізану цибулю можна додавати в салати з відварних овочів – буряка, моркви, картоплі.


На здивування багатьох, запечена цибуля – дуже смачне блюдо

Поради щодо вибору

Для харчування дитини більше підходить червоний і білий лук, так як він менш гострий і відрізняється більш приємним смаком, ніж жовті сорти. Також дітям можна готувати цибулю-порей, у якого немає ні різкого смаку, ні дратівної запаху.

Вибираючи ріпчасту цибулю, купуйте щільні головки з сухою непошкодженою шкіркою, без зелених пір’я і будь-яких темних ділянок. Купуючи зелений лук, звертайте увагу на свіжість продукту.

Застосування в народній медицині

Сиру цибулю часто використовують для лікування кашлю, змішуючи його з цукром/медом і молоком. Такий засіб допустимо використовувати у дітей старше 3 років після їжі. Воно надає загальнозміцнюючу і імуностимулюючу дію, посилює секрецію бронхіальних залоз і усуває сухий кашель.

Сік цибулі відомий як ефективний засіб проти нежиті і болю у вухах, але таке застосування цього овоча в дитячому віці строго протипоказано через високого ризику розвитку опіків слизових.

Щоб усунути нежить або використовувати його в якості профілактики захворювань під час епідемії грипу, цибулю допустимо застосовувати для інгаляцій. Для цього цибулини розрізають і розкладають по кімнаті, де перебуває хвора дитина. Ефект є лише від свіжого овоча, тому його міняють кожні два-три години.