З якого віку можна давати розсольник дитині: зі скількох місяців, для 1 року і 2 років, рецепт, для однорічної дитини

Розсольник люблять у багатьох російських сім’ях, тому при появі маленької дитини, яка починає пробувати страви з загального столу, мамам цікаво, чи варто давати такий суп дітям, чи не шкідливий він для дитячого віку і як зварити суп для всієї сім’ї, який можна дитині.

Загрузка...

Що таке розсольник і коли можна давати його дітям

Суп, званий розсольником, подобається своїм в міру солоним і гострим смаком, а також приємним ароматом. Основою розсольнику є овочі, з якими дитина знайомиться ще до року – морква, цибуля, картопля. Їх варять на м’ясному бульйоні, який допустимо давати однорічному дитині і дітям старше року.

До овочів додають крупу, яка може бути представлена рисом, перловкою або вівсянкою. І якщо рисова крупа або вівсянка в більшості випадків нешкідливі для дітей, тому вводяться в прикорм на першому році життя, то перлова крупа рекомендується лише після 3 років.

Також важливо відзначити ще один інгредієнт розсольнику, з яким слід бути обережним – солоні огірки. Саме він надає рассольнику свою родзинку і без такого компонента суп буде зовсім іншим. Давати такий продукт маленьким дітям протипоказано, тому її включають у раціон не раніше 3-річного віку.

Оцінивши цю інформацію, можна зрозуміти, чому розсольник не рекомендується для дитини 1 року або малюків 2 років. Незважаючи на те, що супи з’являються в раціоні дітей ще в 10-11 місяців, з розсольником варто почекати, поки дитині не виповниться 3 роки.


З-за важко перетравлюваних продуктів, що входять до складу розсольнику, дітям цей суп включають в раціон після 3 років

Користь

  • Овочі, з яких вариться суп, є джерелом вітамінів В1, Е, С, РР, В6, В2, йоду, калію, магнію та інших корисних елементів.
  • Страва багата клітковиною, тому позитивно впливає на роботу травної системи.
  • Калорійність розсольнику невелика, тому його можна включати в раціон при зайвої маси тіла.


Розсольник багатий корисними для організму вітамінами і мінералами

Загрузка...

Шкоду

  • Розсольник може стати причиною алергії.
  • Вживання розсольнику здатне нашкодити при хворобах шлунка.
  • Такий суп також не рекомендується при патології нирок.

Як правильно варити суп дитині

  • Овочі для супу слід купувати в перевіреному місці, переконавшись, що вони свіжі. Не слід готувати розсольник з перестиглих або побитих овочів. Перш ніж відварити овочі, їх потрібно ретельно промити і почистити. Різати їх занадто маленькими шматочками не радять, оскільки при більшій подрібненні після варіння в овочах залишиться менше корисного. У багатьох рецептах овочі для розсольнику спочатку пасерують з олією, але для дошкільника краще додавати овочі в суп без обжарювання.
  • Бульйон для розсольнику слід готувати на м’ясі з малим вмістом жиру – яловичини, курятини, кролятині, індичатині. До того ж, найкраще варити його на другий воді, тобто після закипання першу воду рекомендують злити, а замість неї залити свіжу.
  • Вода для дитячого супу повинна бути фільтрованої, оскільки давати дітям неочищену рідина ризиковано.
  • Не варіть інгредієнти супу занадто довго, щоб у них збереглося більше вітамінів.
  • Не зберігайте готовий суп тривалий час в холодильнику. Найкраще давати дитині свіжий суп.


Дитячий розсольник повинен готуватися з маложирного м’яса і не більше, ніж на одну порцію

Рецепти розсольнику для дітей

Розсольник з рисом

Для приготування розсольнику з рисом вам знадобиться:

  • 500 г м’якоті яловичини
  • 2-3 середніх картоплини
  • 1 середня морква
  • 2 солоних або кислих огірка
  • 1 невелика цибулина
  • 2 ст. ложки рису
  • 2 ст. ложки сметани
  • Сіль
  • Кріп або петрушка

Промивши м’ясо і нарізавши невеликими шматками, залийте його водою і, поставивши на сильний вогонь, дочекайтеся закипання. Злив воду, додайте до м’яса 2 літри води і відваріть протягом 1,5 годин. Процідивши бульйон, посоліть і доведіть його до кипіння в іншій каструлі. В цей час огірки поріжте на кубики або брусочки, а потім додати їх у бульйон.

Поки огірки будуть варитися 5-7 хвилин, почистіть і помийте овочі, потім наріжте їх і опустіть в бульйон. На завершення додайте в каструлю рис і дочекайтеся, щоб всі інгредієнти зварилися. Наполігши суп протягом 30 хвилин, додайте в нього перед подачею сметану і зелень.

Розсольник з перловкою

Щоб зварити такий смачний суп з перловою крупою, візьміть:

  • 450 мл курячого бульйону
  • 240 г картоплі
  • 30 г моркви
  • 45 г солоних огірків
  • 15 г ріпчастої цибулі
  • 1 ст. ложку перлової крупи
  • 12 г вершкового масла
  • 25 г сметани
  • Сіль і зелень за смаком

Перебравши перлову крупу, промийте її і опустіть в закипілу воду в співвідношенні 1 до 3, після чого відваріть до готовності. Огірки для дитячого розсольнику очистіть від шкірки, а якщо у них є великі насіння, їх теж рекомендується видалити. Нарізані або натерті огірки на 10-15 хвилин помістіть у киплячий бульйон або киплячу воду в невеликій кількості.

Моркву і цибулю після очищення подрібніть і обсмажте у вершковому маслі. Бульйон доведіть до кипіння, опустіть в нього нарізану кубиками картоплю, додайте перловку, морква і цибуля. Коли всі інгредієнти покипить близько 10 хвилин, додайте до них солоні огірки. Проваривши все ще 10 хвилин, заправте суп сметаною, додайте в нього зелень і ще раз доведіть до кипіння. У результаті повинно вийти блюдо, в якому будуть м’які овочі і м’яка крупа, а солоні огірочки залишаться трохи хрусткими.

Відеорецепт розсольнику з перловкою дивіться у наступному відео.