З якого віку можна давати дитині свинину: які страви приготувати, зі скількох місяців вводити прикорм

Після знайомства з овочевими стравами, кашки і фруктами приходить пора включення в дитячий раціон м’яса. Починати м’ясний прикорм рекомендують з кролятини або індички. Але чи можна давати малюкам свинину?

Такий вид м’яса багатьма мамами вважається занадто жирним і важким для перетравлення. Тим не менш, його можна вводити в раціон дитини, якщо знати, коли починати прикорм свининою, скільки варити таке м’ясо і що приготувати з нього для дитячого меню.

Загрузка...

Користь

  • З нежирної свинини дитина буде отримувати корисні білки, в яких присутні всі необхідні дітям для повноцінного росту амінокислоти.
  • Свиняче м’ясо є джерелом усіх вітамінів групи В. Ці сполуки важливі для розвитку нервової системи, імунної функції, запобігання анемії та інших процесів у дитячому організмі.
  • Серед мінералів, якими багата свинина, особливо багато магнію, калію, міді і кальцію. Завдяки такому складу вживання свинячого м’яса позитивно позначається на інтелектуальної діяльності, роботі серця, стан кісток і кровотворенні.
  • Так як у свинячому м’ясі є досить багато заліза, йоду, цинку та арахідонової кислоти, цей продукт корисний при стресах і стимулює процеси регенерації.
  • Серед жирів, які присутні у свинині, особливо багато олеїнової і лінолевої кислот, які важливі для нормальної життєдіяльності дитячого організму і входять до складу клітинних мембран.
  • Вживання свинини стимулює м’язовий зростання, тому такий вид м’яса рекомендують дітям, які відвідують спортивні секції і відчувають значні фізичні навантаження.
  • Страви зі свинини допоможуть урізноманітнити раціон дитини при непереносимості молока (вона провокує і непереносимість яловичини), а також при алергії на курку.


Зі свининою дитина буде отримувати цінні білки, вітаміни та мінерали

Відмінності від інших видів м’яса

Свинина засвоюється не гірше будь-якого іншого м’яса і володіє приємним смаком.

Також вона відрізняється такими особливостями:

  • Свиняче м’ясо містить більше вітамінів, що належать до групи В, ніж яловичина.
  • Свиняча вирізка містить більше білка, ніж куряче м’ясо, яловичина і індичатина.
  • З-за меншого вмісту сполучної тканини готується такий вид м’яса швидше, а розжовується зварена або тушкована свинина легше.
  • Завдяки жировим прошаркам при запіканні свиняче м’ясо залишається соковитим.


Свинне м’ясо готується швидко, виходить соковитим і ніжним

Загрузка...

Шкода свинини

У деяких дітей внаслідок вживання свинячого м’яса виникає алергія. Це одна з основних причин, чому не можна починати м’ясний прикорм з такого продукту, а вводити свинину в дитяче меню слід вкрай обережно.

Особливо часто провокує алергічну реакцію жирна свинина, тому для дитячого харчування використовують лише пісні частини.

Також слід пам’ятати, що смажені страви з свинини дітям протипоказані мінімум до 3-річного віку. У меню маленьких дітей не можна включати шашлик та інші занадто жирні страви з такого м’яса. Недотримання цих рекомендацій може призвести до проблем в роботі травного тракту і іншим нездужанням.


Аллергичным діткам знайомство зі свининою слід відкласти до 3 років

З якого віку давати

В наші дні лікарі, серед яких і доктор Комаровський, не рекомендують давати дітям на грудному вигодовуванні які-небудь продукти раніше шестимісячного віку. Якщо ж дитині вже виповнилося півроку, меню дитини стає різноманітнішим. М’ясо з’являється в ньому з 8-місячного віку.

Деякі мами і лікарі не радять введення в дитячий раціон свинини, навіть нежирної, до віку 1 рік або навіть до 2-3 років. Однак познайомити малюків з нежирним свинячим м’ясом можна вже з 8-10-місячного віку. Втім, зробити це радять після того, як дитина розкусить і звикне до таких менш алергенним варіантів м’ясного прикорму, як кролик, індичка і телятина.

Найбільш кращим варіантом свинини для маленької дитини є готові консерви, призначені для дитячого харчування. Їх перевагами є перевірена якість і гарний подрібнення. Якщо мама впевнена в якості свіжої свинини, її можна відварити для дитини протягом 20-25 хвилин і приготувати м’ясне пюре.


У дитячому харчуванні рекомендується використовувати нежирну свинину, перша порція даного виду м’яса повинна бути мінімальною, у вигляді пюре

Перша порція такої страви не повинна перевищувати чайну ложечку. Пригостивши дитину свининою в першій половині дня, потрібно уважно спостерігати за станом карапуза. При появі будь-яких недуг і ознак алергії введення свинини в раціон потрібно припинити. Якщо ж малюк переносить пюре з свинини добре, його порцію поступово збільшують до належної за віком норми м’ясної страви на день.


Якщо дитина добре переносить м’ясо, збільшують порцію відповідно з віком

Що готувати з свинини для дітей

Коли дитина розкусить м’ясне пюре з пісної свинини і ніяких симптомів непереносимості у нього не буде, мамі можна шукати і інші рецепти, в яких свинина виступає одним з інгредієнтів. Для діток віком до 1,5 років готують смачні страви, які легко пережевываются, наприклад, пудинги або м’ясні суфле. Ці страви з нежирної свинини виходять особливо ніжними в мультиварці.

Дитині старше року можна запропонувати суп з фрикадельками, парові тефтелі і шматочки вареної свинини, щоб стимулювати жування. До свинячим тефтельок або запечений у духовці котлеткам може подаватися підлива або який-небудь соус. Такі страви з свинячого м’яса, як гуляш, запіканка, пиріжки, зрази або рулети, включають в меню дітей старше 3 років.

Ви можете приготувати свинину дитині по одному з таких рецептів:

Запечені ліниві голубці (з 1 року)

Дрібно наріжте очищену цибулину і натріть на дрібній тертці середню морквину. Потушкуйте моркву і цибулю в невеликій кількості води або бульйону близько 5 хвилин. Дрібно наріжте 400 г білокачанної капусти, змішайте з 400 г фаршу, зробленого з нежирної свинини (можна перекрутити капусту разом з м’ясом, тоді фарш вийде більш ніжний). Додайте моркву з цибулею, 50 г рису, 2 курячих яйця і щіпку солі. Все ретельно перемішайте і помістіть в холодильник на 1 годину.

З охолодженої маси сформуйте котлетки і викладіть в глибоку жароміцну ємність. Перекрутіть на м’ясорубці один помідор без шкірки, додайте 2 ложки сметани і 200 мл теплої води. Отриманою рідиною залийте голубці і запікайте 40 хвилин.

Пудинг (з 1 року)

Відваріть 100 г свинячого м’яса і подрібніть за допомогою м’ясорубки до однорідної маси. Додайте розмочений в 100 мл молока білий хліб (близько 50 г) і жовток курячого яйця. Посоліть за смаком і перемішайте. Маса повинна бути напіврідкою. Введіть в неї збитий яєчний білок і акуратно перемішайте. Викладіть масу у форму і поставте в розігріту духовку. Запікайте до готовності.

Парові зрази з яйцем і морквою (з 1,5 років)

Зробіть фарш 400 г пісної свинини, додайте в нього одне яйце, трохи солі і розмочений у молоці хлібної м’якуш, а також дрібно натерту цибулину. Приготуйте начинку з однієї вареної моркви і двох зварених круто яєць. Очистивши ці інгредієнти, дрібно наріжте, перемішайте і трохи присолите. Формуйте з фаршу коржі, викладайте на них яєчно-морквяну суміш і з’єднуйте краю, щоб вийшла форма пиріжків. Відваріть зрази на пару протягом 40 хвилин, подавайте з нежирної сметаною і будь-якими овочами.

«Їжачки» в мультиварці (з 1,5 років)

Двічі пропустіть через дрібну решітку м’ясорубки 500 г нежирної свинини. Почистіть і дрібно наріжте одну цибулину. Змішайте фарш, цибулю, склянку промитого рису і 1 куряче яйце, посоліть. Зліпити з отриманої маси невеликі кульки, викладіть їх в ємність мультиварки, залийте в прилад воду і виберіть функцію «на пару». Про готовність страви вас сповістить звуковий сигнал. Подавайте «їжачки» з овочами або з підливою.

Запечена свинина з морквою (з 3 років)

Промийте і очистіть від сухожиль 200 г свинини, видаливши при необхідності зайвий жир. Наріжте соломкою велику моркву і, зробивши надрізи в м’ясі, нашпигуйте морквиною свинину. Натріть зверху м’ясо сіллю, покладіть його у фольгу і щільно загорніть. Також можна використовувати пакет для запікання. Готуйте страву в духовці близько 30-40 хвилин. Подавайте з овочевим гарніром.

Детальніше про свинину ви дізнаєтеся, подивившись передачу “Жити здорово”.