З якого віку можна давати диню дитині: зі скількох місяців і коли давати немовляті, користь

Літній сезон радує і дорослих, і малят великою кількістю фруктів і ягід. Багатьом подобається солодка соковита диня, але чи можна давати її смачну м’якоть маленькій дитині? Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, її потрібно вводити в дитячий раціон правильно, дізнавшись заздалегідь про її корисні властивості, оптимальному віці початку прикорму і особливості вибору стиглого плоду.

Загрузка...

Користь

  • Велика кількість фолієвої кислоти зумовлює позитивний вплив на утворення клітин крові.
  • М’якоть дасть дитині багато вітаміну А і каротину, підтримавши процеси росту в дитячому організмі і розвиток зору.
  • Вона багата аскорбіновою кислотою, тому вона підтримує імунітет дитини.
  • У м’якоті є чимало калію, важливого для роботи серцево-судинної системи.
  • Великий вміст клітковини обумовлює легкий проносний ефект від її вживання.
  • Завдяки наявності магнію і легкозасвоюваних вуглеводів, м’якоть благотворно впливає на нервову систему.
  • Пектини у складі сприяють виведенню різних токсинів з організму.
  • Значний вміст води дозволяє швидко втамовувати спрагу.

Дізнатися більше про корисні властивості дині ви можете з передачі “Жити здорово”.

Мінуси

  • У великій кількості вона буде погано перетравлюватися в ШКТ дитини.
  • Якщо пригостити дитину динею одночасно з якоюсь іншою їжею, це може стати причиною діареї і метеоризму.
  • На неї можлива алергічна реакція.
  • У вирощуваних для промисловості динях часто міститься багато нітратів.
  • При неправильному зберіганні в ній швидко розвиваються мікроби.
  • Плоди можна вживати при діабеті.
  • Ця баштанна культура не рекомендується при хворобах травного тракту.
Загрузка...

З якого віку можна вводити прикорм?

Фахівці рекомендують пробувати диню малюкам, яким вже виповнився рік. Більш раннє введення такого продукту в прикорм може негативно позначитися на травленні дитини.

В якому вигляді давати?

Знайомство малюків старше року починають з маленького шматочка свіжого плоду. Його дають в якості перекусу після сніданку, не поєднуючи з іншими продуктами. До кінця дня спостерігають за реакцією дитини і при відсутності алергії або порушень травлення на наступний день порцію дині збільшують. Дитині 1-2 років можна давати в добу максимум 100 г м’якоті дині, а дітям постарше можна запропонувати 200 г цього соковитого ласощі в день.

Поради щодо вибору

Не можна купувати для дитини ранню диню, дочекайтеся природного часу дозрівання цієї баштанної культури (кінця літа).

Виберіть для дитячого харчування жовтий плід з приємним солодкуватим ароматом і сухим хвостиком. Не купуйте диню з ушкодженнями або вм’ятинами, а вдома обов’язково помийте плід під проточною водою (також рекомендується обдати його окропом).

Розрізавши продукт, уважно огляньте розріз – в м’якоті не повинно бути прожилок або яскраво-жовтої смуги поруч з кіркою. Такі ознаки свідчать про великому вмісті нітратів. Також всередині не повинно бути порожніх насіння, оскільки вони вказують на незрілість плода.

Не давайте дитині диню, яка зберігалася розрізаною при кімнатній температурі більше двох годин або в холодильнику довше 24 годин.

Що робити, якщо виникла алергія?

Якщо малюк спробував диню вперше і відреагував на неї висипом, почервоніння шкіри або іншими симптомами алергії, новий продукт відміняють і пробують ввести в раціон вже в наступний сезон. При вираженій алергії дитину потрібно показати лікарю, щоб він порекомендував підходящий антигістамінний препарат.