З якого віку можна давати баклажани дитині: коли і зі скількох місяців давати, можна дати до року

Знаючи про велику користь овочів, всі мами прагнуть включити їх у дитяче меню з раннього віку. І саме з овочевих страв найчастіше починається введення прикорму. Однак є овочі, які можуть негативно вплинути на здоров’я маленької дитини. До них можна віднести баклажан, який, безсумнівно, дуже корисний, але при неправильному введенні в дитяче меню здатний нашкодити травному тракту дитини.


Баклажан слід з обережністю вводити в раціон дитини

Загрузка...

Користь

  • У складі баклажанів є аскорбінова кислота, вітаміни групи В, пектинові речовини, органічні кислоти та інші цінні з’єднання.
  • Мінеральний склад баклажана включає залізо, цинк, марганець, калій, фосфор, мідь та інші елементи.
  • Баклажани відносять до низькокалорійним продуктам, тому вони цінні для дієтичного харчування.
  • Властивості баклажанів зберігаються після заморожування або висушування.
  • Вживання такого овочу завдяки наявності харчових волокон баклажан стимулює травний процес.
  • За рахунок високого вмісту калію вживання баклажана благотворно для роботи серця і нормалізації водно-сольового обміну.
  • У баклажана є м’який сечогінний ефект, а також властивість стимулювати виділення жовчі.
  • Вживання цього овоча допомагає зміцнити кістки і відновити хрящі.

Детальніше про користь баклажанів для людини можна подивитися в наступному відеофрагменті програми “Жити здорово”.

Мінуси

  • У міру дозрівання в баклажанах накопичується шкідлива з’єднання соланін, тому перезрілі плоди вживати в їжу не можна.
  • Баклажан важко перетравлюється і надає навантаження на травні залози, тому його не рекомендують вводити в дитячий раціон надто рано чи давати дитині у великій кількості.


Баклажани благотворно впливають на кісткові тканини

Загрузка...

Зі скількох місяців можна вводити в раціон?

Дитині першого року життя давати баклажани не рекомендують. Більшість педіатрів і гастроентерологів радять відкласти знайомство з таким овочем до трирічного віку, але деякі батьки пригощають ним вперше малюків до двох років.


Баклажан слід давати дітям старше 2 років у вареному або запеченому вигляді

В якому вигляді давати?

Баклажани вживають після термічної обробки, наприклад, в пароварці або в духовці. Їх часто запікають або відварюють на пару з іншими овочами, наприклад, картоплею або помідорами. Баклажани часто виступають інгредієнтом запіканки або випічки. Крім того, вони смачні у фаршированому вигляді.

Перед приготуванням свіжий баклажан потрібно нарізати пластинками і посолити, а потім залишити на півгодини. Далі овоч добре промивають, дають підсохнути і лише після цього готують страви для дитини. Якщо баклажан збираються гасити, його обробка повинна тривати близько 30-40 хвилин.

Поради щодо вибору

Купуючи баклажан, який призначається для харчування дитини, вибирайте молоді плоди, шкірка яких блискуча і рівна. На поверхні овочів не повинно бути темних ділянок, вм’ятин і пошкоджень. Зазвичай у молодого баклажана є чашечка з зеленим черешком.

Що робити, якщо виникла алергія?

Хоча такий овоч відносять до гіпоалергенним, у деяких дітей після першої проби баклажана може виникати алергічна реакція у вигляді риніту, свербежу, висипань на шкірі, розлади травлення, набряку обличчя, блювання або інших симптомів. Також зустрічається накопичувальна алергія, якщо дитина вживала баклажан кілька днів поспіль.


Слід уважно стежити за реакцією дитини після вживання баклажана вперше

При виражених проявах дитини слід показати лікаря, який випише правильне лікування. Баклажан з раціону дитини потрібно виключити, а спробувати його повторне введення допустимо лише через кілька місяців.