Сирна паска – 10 класичних рецептів приготування

Крім паски одним з головних страв на свято Світлого Христового Воскресіння є сирна паска. Готують її зазвичай у формі піраміди, що є символом гори Голгофи. Як ви знаєте, саме там Христос прийняв муки на хресті.

Варіантів приготування не мало: заварний, сирої, вареної і т. д. Але основний момент полягає в тому, що сирна паска повинна настоятися. Тому, готувати її потрібно за кілька днів до свята.

Для приготування сирної паски знадобиться спеціальна форма — пасочница. Але навіть якщо у вас її немає, це не привід, щоб відмовитися від приготування десерту, можете використовувати невелике пластикове відерце, проробивши на дні кілька отворів, новий квітковий горщик (для орхідей особливо ідеальний), або глибокий друшляк. Звичайно форма такого десерту не буде класичної, але на смак це не впливає!

Попередня підготовка:

 

  • У більшості рецептів використовується вершкове масло. Воно має бути м’яким. Тому дайте йому полежати деякий час при кімнатній температурі. Краще вийміть з холодильника на ніч
  • Традиційно великдень кладуть родзинки або сухофрукти. Плоди необхідно ретельно промити. Бажано перед готуванням вимочити в окропі протягом 15 хвилин. Так вони набухнуть і стануть м’якими. Великі сухофрукти подрібніть.
  • Підготуйте заздалегідь форму, марлеву тканину, піддон і те, що ви будете використовувати в якості гніту.

 

Загрузка...

Сирна паска — найсмачніший класичний рецепт

Рецепт дуже простий, без випікання. При виборі продуктів велику увагу зверніть на сир, ніж він жирніше, тим смачніше буде десерт. В ідеалі використовувати сир домашній.

Інгредієнти:

  • Сир — 1 кг
  • Вершки — 400 гр.
  • Цукор — 200-250 гр.
  • Горіхи грецькі — 150 гр
  • Ванільний цукор — 10г
  • Родзинки 100-150 гр
  • Вершкове масло — 150 гр.
  • Яйця — 4 шт.

Спосіб приготування: Сир викладаємо в миску і добре пробиваємо блендером. Особливо важливо це зробити ретельно якщо сир сухий.

Так само можливо протерти сир через сито, приблизно 2 рази або пропустити через м’ясорубку

Вершкове масло розтопіть до м’якості і додайте до сиру, добре перемішайте ложкою або блендером.

У невелику каструлю розбиваємо яйця, додаємо цукор, ваніль і вершки, як слід розмішуємо і ставимо на вогонь.

Безперервно помішуємо і доводимо до кипіння. Коли вершкова маса почне кипіти зменшуємо вогонь і варимо до загустіння. Коли консистенція стане густою, знімаємо каструлю з плити і даємо охолонути. Тим часом змішуємо сир з горіхами і родзинками.

Не забудьте родзинки попередньо вимити і замочити. У великдень кладемо чисті просушені ягоди.

Горішки можна взяти будь-які, мигдаль, кедрові і т. д.

Перемішуємо остиглу вершкову масу з сирною.

У підготовлену форму вистилаємо марлю. Її необхідно намочити і добре віджати, так буде зручніше.

Виливаємо у форму сирну масу.

Обов’язково встановіть форму на піднос або тарілку. З сиру буде стікати сироватка, її потрібно буде зливати.

Накриваємо великдень марлею і покладіть зверху гніт, приберіть в холодильник мінімум на 12 годин, ще краще на добу.

Готову паску обережно вийміть з пасочніци, зніміть марлю. для подачі на стіл прикрасити десерт за своїм бажанням.

Класична заварна паска — простий рецепт без форми

Як відомо, багато хто побоюється термічно не оброблених яєць і це цілком виправдано. Але в даному рецепті, незважаючи на те, що великдень не випікається, яйця все таки проходять теплообработку.

Інгредієнти:

  • 1 кг сиру
  • 200 г цукатів і сухофруктів
  • 200 мл вершків
  • 180 р. вершкового масла
  • 160 р. цукру
  • 100 р. мигдалю
  • 4 жовтки, ванільний цукор (або насіння ванілі)
  • цедра 1 апельсина

Спосіб приготування: Попередньо дістаньте з холодильника масло, воно повинно розм’якнути при кімнатній температурі. Потім підготуйте сухофрукти, промийте їх і наріжте. Якщо плоди дуже сухі та жорсткі, то замочіть їх хвилин на 30 в гарячій воді. Горіхи подрібніть за допомогою блендера або потріть на тертці. У яєць відокремлюємо білок від жовтка. Жовтки розтираємо з цукром.

Вершки виливаємо в кухлик і доводимо до кипіння, після чого змішуємо вершки з яєчною сумішшю і ставимо отриману масу на вогонь.

Варимо протягом 2-3 хвилин постійно помішуючи. Готову суміш знімаємо з вогню й даємо охолонути. Змішаємо горіхи і сухофрукти з розм’якшеним вершковим маслом.

Сир перетираємо разом з апельсиновою цедрою.

З’єднуємо всі інгредієнти в однорідну сирну масу. Щоб зробити великдень без форми, візьміть друшляк, підставте під нього миску, куди буде стікати сироватка, і застеліть його марлею в два шари.

Викладаємо сирну масу у форму, прикриваємо її марлею.

Поставте зверху вантаж, це може бути звичайна банку з водою.

Вантаж по вазі не повинен бути набагато важче ваги самої пасхи

Сирну масу витримуємо в холодильнику добу.

Готову паску можна прикрасити шоколадом, кокосовою стружкою або спеціальними кондитерськими перлинами.

Загрузка...

Царська паска з сиру з цукатами та родзинками

Ніжна сирно-вершкова великдень з ванільним ароматом прикрасить ваш святковий стіл і порадує дорослих своїм вишуканим смаком, а дітей приведе в захват. За смаком нагадує морозиво.

Інгредієнти:

  • Сир — 0.9 кг
  • Цукрова пудра — 1-1.5 склянок (1 склянка = 200 мл)
  • Жовтки — 5 шт
  • Вершки 35% — 100 мл
  • Вершкове масло — 300 гр
  • Цукати, родзинки, в’ялена вишня — 250-300 гр

Спосіб приготування: сир Протираємо через сито.

До яєчних жовтків додаємо цукрову пудру. Збиваємо міксером до міцної піни.

В отриману масу доливаємо вершки і насипаємо ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо. Ставимо ємність на водяну баню і прогріваємо до 70-75 градусів, постійно помішуючи.

Змішуємо вершково-яєчну суміш з сиром до однорідності.

Додати м’яке вершкове масло і знову перемішати.

Промиті родзинки і цукати залити окропом на 10-15 хвилин, після чого злити воду і додати їх у підготовлену сирну масу.

Накрити пасочницу марлею і перелити туди сполучені інгредієнти.

Залишити великдень на всю ніч під невеликим пресом. Готовий десерт перекласти на блюдо, зняти марлю і прикрасити.

Як приготувати сирну паску з вареним згущеним молоком

Ще один рецепт не вимагає випічки, до того ж не містить яйця. Кориця, що входить до складу, зробить смак великодня незвичайним і оригінальним. Якщо ви не любитель цієї спеції, то можете виключити її зі списку

Інгредієнти:

  • Сир 1 кг
  • Сметана 400 г — 20-25%
  • Варене згущене молоко 400 г
  • Вершкове масло-300 г
  • Ванільний цукор 30 г
  • Кориця 0.5 ч. л.
  • Чорний шоколад-100 г

Спосіб приготування: Сир протираємо через сито або збиваємо блендером. Сир для цього рецепта краще брати сухий. Додайте в миску згущене молоко і ретельно розітріть його ложкою, або використовуйте блендер.

Наступний компонент — розм’якшене вершкове масло.

Щоб масло було м’яким дістаньте його на ніч з холодильника

Ретельно перемішуємо всі інгредієнти і трохи збиваємо міксером. Змішайте корицю з ванільним цукром і додайте їх в сметану.

Отриману суміш виливаємо в сир і вимішуємо до однорідності.

Спеціальну форму опустіть в глибоку ємність. Марлю, складену в два шари замочіть в холодній кип’яченій воді і відіжміть.

Марля повинна бути вологою, але з неї не повинна стікати вода.

Розподіліть матеріал рівномірно всередині форми і наповніть її сирною масою.

Накрийте великдень звисаючими по краях кінчиками марлі.

Встановіть поверх вантаж, і приберіть в холодильник на 12 годин. Готову паску перевертаємо на плоске блюдо і акуратно знімаємо форму. Прикрасимо десерт шоколадом, тертим на крупній тертці і кондитерської посипкою.

Смачний рецепт вареної пасхи з сиру і сметани

Для того, щоб варена паска вийшла дуже смачною не потрібно володіти якимись надприродними навичками кулінара. Хоча, не приховую, коли перший раз зважилася випробувати даний рецепт, дуже хвилювалася. Головне дотримуйтесь дані рекомендації і вкладіть частинку вашої душі, і все вийде.

Інгредієнти:

  • 1 кг. сиру
  • 5 яєць
  • 200 гр. вершкового масла
  • 400 р. сметани
  • 350 р. цукру
  • 50 гр. мигдалю
  • 50г родзинок
  • 30г цукатів
  • Ванілін

Спосіб приготування: Сир потрібно перетерти через сито, щоб він став більш однорідним і без грудочок.

Сир вибирайте хорошої якості, бажано домашній. Для приготування паски нам знадобиться товстостінна каструля. Висипаємо в неї сир, додаємо яйця, вершкове масло, сметану і все перемішуємо. Після чого ставимо каструлю на «водяну баню» і варимо суміш не перестаючи помішувати.

Суміш потрібно довести до початкового кипіння, кип’ятити не треба.

Стежте, щоб сирна суміш не розшаровувалася при варінні.

При перших ознаках кипіння зніміть сир з вогню і поставте каструлю в ємність з холодною водою.

Тепер суміш потрібно як можна швидше остудити. Перші кілька хвилин продовжуйте помішувати. Ізюм промийте і залийте окропом на 10-15 хвилин. Щоб було простіше видалити шкірку з мигдалю, прокип’ятіть декілька хвилин його в сковороді з водою.

Після чого залийте горіхи холодною водою. Тепер лушпиння легко знімається.

Очищений мигдаль злегка просушіть на гарячій сковорідці. У остиглу сирну суміш додайте ванілін і цукор, ретельно розмішайте. Родзинки просушіть на серветці, обсмажений мигдаль подрібніть за допомогою ножа. Змішаємо з сиром цукати, родзинки і мигдаль. У великодню вистилаємо форму вологою марлею в два шари і викладаємо підготовлену сирну суміш.

Закриваємо великдень марлею, ставимо під гніт і прибираємо в холодильник на добу.

В якості форми може послужити звичайне сито.

Не забудьте встановлювати піддон під форми, для того щоб туди стікала сироватка

Готову паску прикрасимо цукатами.

Проста і смачна сирна паска без яєць

Сирну паску можна приготувати не тільки без варіння або випікання, але і без яєць. Легкий апельсиновий присмак і легкий ванільний аромат обов’язково отримають високу оцінку.

Інгредієнти:

  • 700 грам сиру
  • 100 грам вершкового масла
  • 300 грам сметани
  • 1 пакетик ванільного цукру (15 грам)
  • 150 грам цукрової пудри
  • 1 ч. ложка цедри апельсина (лимона)
  • 100 грам родзинок

Спосіб приготування: Перетираємо сир через сито або заглибним блендером. Щоб сир був ніжніше бажано перетерти його двічі.

Наступним етапом змішуємо сметану з цукровою пудрою і ваніллю.

Можна використовувати і звичайний цукор, але він буде розчиняться довше

Потім в сметанную суміш додаємо м’яке вершкове масло, добре перемішуємо.

Змішуємо сметану з сиром і відразу додаємо родзинки і цедру апельсина.

Апельсин попередньо обдайте окропом і протріть спиртом, щоб прибрати хімічний шар, яким оброблений фрукт.

Апельсинової цедри потрібно зовсім небагато, вона додасть цитрусовий аромат великодня. Якщо її додати велику кількість, то десерт придбає гіркий присмак

Підготовлену форму вистилаємо марлею і перекладаємо в неї сирну суміш і ставимо під гніт.

Залишаємо на ніч в холодильнику.

Готову паску прикрашаємо на ваш смак.

Сирна паска запечена в духовці в домашніх умовах

Ніжна великдень по консистенції, є певний складності при випіканні, але я думаю, що ви легко з ними впораєтеся. Можете трохи поекспериментувати і додати свої улюблені інгредієнти для наповнювача, родзинки, курагу, чорнослив, горішки.

Інгредієнти:

  • Сир 9% — 1 кг
  • Жовток — 6 штук
  • Білок — 6 штук
  • Сметана 20% — 1 стакан
  • Вершки 10% — 1оо мл
  • Крохмаль — 1 ст. л
  • Манка — 1 ст. л
  • Розпушувач — 1 ч. л з гіркою
  • Лимонний сік — 1 ст. л
  • Сухофрукти — 100 гр (родзинки, сушена журавлина)
  • Цукор — 180 гр
  • Сіль — 1/2 ч. л
  • Ванілін — 2 пакетика
  • Кардамон — 1/2 ч. л
  • Мускатний горіх — 1/2 ч. л
  • Кориця — 1/2 ч. л

Спосіб приготування: насамперед перетираємо сир через сито, щоб не було грудочок і пасха була легкою і повітряної. Збиваємо жовтки з цукром за допомогою міксера до появи білої пишної маси, після чого змішаємо їх з сиром.

Цукор використовуйте тільки на половину. Друга частина знадобиться для білків

Додаємо сметану і вершки. Крохмаль і розпушувач просіваємо, а так само висипаємо манну крупу, змішуємо всі інгредієнти. Далі в сирну суміш виливаємо лимонний сік і додаємо ванільний цукор, мускатний горіх і кардамон.

Якщо ці прянощі вам не по душі, то просто не додавайте їх, або замініть на свої улюблені

У завершенні додаємо корицю і сухофрукти. Знову перемішуємо.

Заважати інгредієнти для паски потрібно довго і часто. Чим більше заважаєте, тим легшим вона буде.

Тісто залишаємо на деякий час, манка повинна набрякнути, Тим часом взобьем білки з цукром і сіллю до хороших стійких піків.

Білки повинні бути охолодженими. Підмішуємо збиті білки до сирної маси рухами знизу вгору.

1/3 частину збитих білків можете відкласти для прикраси великодня

Форми для випічки вистилаємо пергаментним папером і змащуємо олією. Перекладаємо в них сирну масу. Форму заповнюють на 3/4 об’єму. Встановлюємо їх на деко на 1/3 залитий водою. Великдень можна зверху накрити фольгою.

Ставимо в розігріту духовку на 160 градусів на 40 хвилин. По закінченню часу зніміть фольгу і випікайте ще 20 хвилин.

Висота форми має значення. Якщо форма висока, то не діставайте великдень відразу, нехай постоїть ще 20 хвилин у вимкненій духовці, якщо ж форма низька і широка — то зазначеного часу буде достатньо.

Готової великодня дайте охолонути протягом 30 хвилин, потім вийміть з форми.

Сирне тісто дуже ніжне, може впасти. Змішайте білки з готової порошкової глазур’ю і змастіть верх паски, прикрасьте посипкою.

Готову паску приберіть в холодильник, там вона «дійде» до потрібного стану. Є її бажано через добу. Але якщо вже дуже хочеться, то спробуйте відразу.

Як приготувати пасху зі згущеним молоком і сиром без варіння

Немає нічого простіше, ніж приготувати смачну сирну паску зі згущеним молоком. Адже вона зовсім не вимагає ніякого випікання. А значить не треба стояти біля плити і переживати, що раптом щось піде не так.

Інгредієнти:

  • Сир 9% — 700 гр
  • Масло вершкове — 170 гр
  • Сметана 20% — 150 гр
  • Згущене молоко — 200 гр
  • Родзинки — 100 гр
  • Курага — 100 гр
  • Ванілін — 1,5 гр

Спосіб приготування: Ізюм з курагою заливаємо окропом, поки ми будемо робити решту приготування ягоди набухнуть і розм’якнуть. Перед тим як класти сухофрукти в сир промийте їх у холодній воді і просушіть на серветці. Курагу порізати ножем на дрібні шматочки. Сир пробиваємо блендером.

Для цього рецепта вибирайте сухий сир, без сироватки.

Додамо м’яке вершкове масло і згущене молоко.

Ретельно змішуємо інгредієнти за допомогою блендера. Маса повинна вийти однорідною, без грудочок. Отриману сирну суміш перемішуємо зі сметаною, сухофруктами і ваніліном за допомогою міксера.

Ставимо форму в глибоку тарілку і вистилаємо її марлею. Перекладаємо в неї сирну масу. Поміщаємо в холодильник під гніт на 8-10 годин.

Готову паску вийміть з форми і прикрасити розтопленим шоколадом.

Рецепт смачною сирної паски без випічки

Ще один дуже цікавий рецепт, тут, на відміну від інших варіантів використовуються варені жовтки. Тому перед приготуванням відваріть яйця і відокремте жовтки від білків.

Інгредієнти:

  • 500 г кисломолочного сиру
  • 3 варених жовтки
  • 200 г вершкового масла
  • 200 г сметани (21%)
  • 150-200 г цукрової пудри
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 0,5 чайної ложки ванільного цукру
  • 150 г цукатів
  • 100 г горіхів
  • 50 р родзинок
  • Тертий білий і чорний шоколад, харчові намистинки для прикраси

Спосіб приготування: Перетираємо варені яєчні жовтки через сито, після чого додаємо до них сметану і все перемішуємо. Просіваємо цукрову пудру і висипаємо її в сметанную суміш.

Далі додаємо до суміші м’яке вершкове масло.

Якщо масло у вас тільки з холодильника і тверде, то просто натріть його на тертці креупной

З’єднуємо масло з іншими інгредієнтами. Додаємо в суміш трохи солі і ванільного цукру.

Поступово в готову суміш додаємо сир і ретельно розмішуємо. Отриману масу перетираємо через сито. Сирна маса стане повітряної і без грудочок.

Додамо в сир цукати, родзинки і горіхи.

Готову суміш необхідно віджати. Для цього поверх глибокої тарілки встановіть сито і покладіть зверху марлю, складену в чотири шари, перекладіть в нього сир. Разравняйте, закрийте марлею і поставте зверху тарілку з гнітом.

Залиште на добу в холодильнику. Готову паску перемістіть на блюдо. Для того щоб її прикрасити підготуйте трафарет із серветки. Встановіть по середині серветки тарілку і обведіть її. Зробіть розмітку на 8 рівних частин.

Намалюйте всередині кола «пелюстки».

Розрізаємо трафарет з пелюстків.

Нам знадобляться обидві частини одержані трафаретів.

Встановіть один трафарет по низу великодня і прикрасьте кондитерськими намистинами.

Після чого посипте верх паски білим шоколадом. Накладений трафарет допоможе надати потрібний візерунок.

Після чого зніміть нижній трафарет і накладіть верхній. Щоб правильно його накласти орієнтуйтеся по бусинкам.

Розмістіть намистини уздовж окружності великодня, і засипте темним шоколадом.

Приберіть трафарет і на верху викладіть намистинами хрестик.

Декоруйте малюнок дрібними перлинками. Паска вийде дуже ошатною і на столі буде виглядати урочисто.

Відеорецепт класичної Царської великодня

Фактично будь-який рецепт «заварний» великодня, яка містить в собі наповнювачі такі як родзинки і горішки можна назвати Царської. Т. до в давні часи вищим станам ці продукти були більш доступні. Але навіть і без цих інгредієнтів сирне ласощі виходить дуже смачним, з характерним присмаком морозива.

Таке чудове ласощі, як сирна паска, за традицією готується тільки раз у році. Сподіваюся, що запропоновані рецепти припадуть вам до смаку і порадують ваших близьких і гостей в цей чудовий день Світлого Христового Воскресіння.