Паска на сухих дріжджах – 8 найсмачніших рецептів

Паска — невід’ємна частина святкового столу у Світле Христове Воскресіння. Не так давно я розповідала про те, як приготувати паску на кефірі без дріжджів. Сьогодні розглянемо варіанти з дріжджовим тістом.

Вважається, що кращі дріжджі для цієї випічки «живі», але тим не менше, і на сухих тісто чудово піднімається, випічка виходить смачною і соковитою. Такий спосіб дуже часто вимагає замішування опари, але іноді можна обійтися і без цього.

Для того, щоб приготувати смачну великодню випічку запасіться терпінням, візьміть з собою гарний настрій і підготуйте всі необхідні інгредієнти. Можна приступати.

Загрузка...

Паска на сухих дріжджах без опари

Рецепт простий і без заморочок. Випічка виходить дуже м’якою і тане в роті. Якщо ви все ще не вибрали підходящий варіант, рекомендую спробувати цей.

Інгредієнти:

  • 4 склянки борошна
  • 3 яйця
  • 100 г вершкового масла або маргарину
  • 1 склянка цукру
  • 1 стакан молока
  • цедра 1 лимона
  • 50 гр родзинок
  • 11 г сухих дріжджів швидкодіючих
  • сіль за смаком

Спосіб приготування: У миску виливаємо тепле молоко, додаємо дріжджі і ложку цукру. Все перемішуємо, даємо дріжджам 5 хвилин настоятися. По закінченню часу, розбиваємо в цю ж ємність яйця, перемішуємо за допомогою віночка.

Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі або на плиті, після чого виллємо його в молочну суміш. Додамо пару щіпок солі і цукор, перемішати до однорідності.

Залиште масу постояти ще 5-7 хвилин, щоб цукор злегка розчинився. Наступним етапом додаємо ванілін. Поступово додаємо просіяне борошно.

Коли тісто буде незручно заважати віночком замініть його на столову ложку.

Залиште тісто відпочити, тим часом натріть цедру лимона на дрібній тертці. Родзинки попередньо замочіть в гарячій воді хвилин на 15, потім промийте, просушіть. Змішайте його з невеликою кількістю борошна.

Цедру і родзинки додайте в тісто, добре перемішайте, щоб добавки рівномірно розподілилися. На дно форми покладіть лист пергаментного паперу і покладіть в неї масу.

Перед тим як викладати здобу за формами змастіть руки рослинним маслом, так воно не буде прилипати до пальців

Прикрийте форму целофановим пакетом, або харчовою плівкою, потім приберіть в тепле місце (наприклад біля батареї) і дайте настоятися протягом 2-3 годин.

Після того як тісто підніметься не уминайте його.

Поставте форму в розігріту духовку на 180 градусів. Готовність паски перевіряйте зубочисткою. Якщо вона суха, значить випічка готова.

Готові паски покрийте глазур’ю та кондитерської посипкою.

Найсмачніший рецепт паски з сиром

Дивовижний рецепт смачної і вологою випічки, який завжди виходить. Сир надає їй ніжності. Заміс тіста не займає багато часу.

Інгредієнти:

  • Сир – 150 г
  • Яйце – 2 шт
  • Цукор – 100 г
  • Ванільний цукор – 8 г
  • Борошно – 500 г
  • Дріжджі – 7 г сухих /25 г свіжих
  • Молоко – 100 мл
  • Вода – 100 мл
  • Масло вершкове – 100 г
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Родзинки – 130 г

Для приготування тіста всі продукти мають бути кімнатної температури

Спосіб приготування: У теплу воду насипте дріжджі і додайте трохи цукру від загальної норми. Злегка перемішайте, не обов’язково доводити дріжджі до повного розчинення. Додайте 3-4 столові ложки борошна і замісити рідке тісто.

Накрийте миску плівкою і приберіть в тепле місце на 15-20 хвилин. Тим часом підготуйте родзинки, промийте і просушіть. Якщо плоди великі розріжте їх на більш дрібні частини. Змішайте в чаші сир і молоко, перебити інгредієнти блендером до однорідної консистенції. В отриману суміш додаємо яйця, цукор, ванільний цукор, сіль.

Знову все перебиваємо блендером. Додаємо в суміш м’яке вершкове масло і продовжуємо перемішувати.

З’єднуємо опару і сирну здобну основу в загальну масу.

Поступово підсипаємо борошно. Густу масу перекладіть на стіл, присипаний залишилася борошном, продовжуйте заміс руками. Після того, як вся мука буде витрачена, вимішуємо тісто 10-15 хвилин.

Тісто не буде крутим, і буде липнути до рук, але додатково борошна додавати не потрібно. При бажанні змастіть руки рослинним маслом. Це полегшить процес.

Руками розтягніть тісто в пласт і розподіліть по ньому шматочки родзинок. Збираючи отриману корж від країв до середини, вмішайте родзинки.

Готове здобу покладіть в миску змащену олією, щільно накрийте кришкою і приберіть в тепле місце на 1-1,5 години. По закінченню часу обімніть тісто, розділіть його на необхідну кількість частин і покладіть у форми.

Форма повинна бути заповнена не більше ніж на половину

Накрийте форми плівкою і залиште ще на 30 хвилин.

Тим часом розігрійте духовку до 180 градусів. Випікаємо паски 25-30 хвилин. Даємо випічці охолонути і приступаємо до прикраси.

Інгредієнти для глазурі:

  • Цукор -100 г
  • Вода – 40 мл
  • Желатин – 3 гр + 18 мл вода

Замочіть желатин у воді і залиште набухати на той час, який зазначено в інструкції. У сотейнику змішаємо цукор і воду. Доводимо до кипіння на середньому вогні і варимо сироп до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.

Сироп перелити в чашу і даємо охолонути. Розчиняємо Желатин в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Отриману консистенцію вливаємо в сироп. Відразу збиваємо міксером на високій потужності.

У готову глазур занурюємо остиглі паски.

Якщо у вас залишилася глазур, можете пофарбувати її харчовим барвником, і нанести узор на остиглої шапочці паски.

Ніжний, повітряний, сирна паска готова.

Загрузка...

Великодній рецепт вологого паски

Випічка по цьому рецепту не тільки помірно волога і повітряна, але і довго не черствіє. І це звичайно ж величезний плюс, адже до Великодня ми готуємося заздалегідь. Повірте, навіть на третій день він залишиться смачним і м’яким.

Інгредієнти:

  • 120 мл. — молока
  • 1.5 ч. л. — сухих дріжджів
  • 100 гр. — вершкового масла
  • 100 гр. — цукру
  • 2 шт. яйця
  • 2шт. — жовтка
  • 300 гр. — борошна
  • 1 пакетик ванілі
  • 80 гр. — родзинок
  • щіпка солі

Спосіб приготування: Тепле молоко змішаємо з дріжджами і 1 ст. л цукру, додамо 1 ст. л борошна.

Залишимо на 20 хвилин в теплому місці. В іншій ємності розітремо м’яке вершкове масло з цукром за допомогою віника.

Два жовтки і два яйця додати в масляну суміш, перемішати. Далі додаємо ванілін, сіль і 1/2 від загального обсягу борошна, збиваємо до однорідності.

Отриману суміш з’єднуємо з опарою, потім додаємо решту борошна. Додамо в тісто родзинки.

Залишимо його ще на 1 годину в теплому місці. По закінченню часу обминаємо тісто і розкладаємо його за формами, наповнюючи її до половини.

Залишаємо настоятися 40 хвилин. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Готовим куличам дайте охолонути, потім покрийте глазур’ю.

Смачний дріжджовий паска на вершках і жовтках

Цей варіант випічки більше схожий на пиріг або навіть кекс. Можливо, він не зовсім відповідає «правильному» великоднього хліба, але дуже смачний, солодкий і соковитий.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне 350÷400 гр
  • Дріжджі пресовані 12 гр (або 1 чл сухих )
  • Вершки жирністю 20 або 25% 200 мл
  • Жовтки 4 штуки
  • Масло вершкове 125 гр (кімнатної температури)
  • Цукор 100 гр
  • Родзинки 100 гр
  • Ванільний цукор 16 гр
  • Сіль 2 мл (половина чайної ложки)

Спосіб приготування: Вершки розігріваємо до температури 30-37 градусів. Додаємо дріжджі і ретельно перемішуємо. Додаємо трохи борошна, трохи менше половини від загальної маси. Для зручності використовуйте міксер з насадкою «гак».

Тісто має вийти як на оладки, трохи рідкуватий консистенції. Накриваємо його плівкою і прибираємо в тепло.

Перетираємо жовтки з цукром. Додаємо розм’якшене вершкове масло, доводимо до однорідності. Коли опара підійде змішуємо її з яєчною масою. Додаємо борошно, сіль, ванілін. Вимішуємо тісто до повної однорідності.

Це займе приблизно хвилин 20. Готове тісто — м’яке і ніжне, не повинно липнути до рук. Накриваємо його плівкою і прибираємо в тепле місце. Воно повинно збільшиться в об’ємі приблизно в два рази.

Після підняття вимішуємо тісто ще раз і додаємо в нього родзинки. Укладаємо його в форми, даємо постояти 20 хвилин.

Щоб верхівка не підгоріла, можете накрити форму зверху папером або фольгою

Випікаємо паску в духовці, розігрітій до 180 градусів. Не трусіть випічку, ставте в духовку як можна акуратніше, щоб вона не осіла. Після того, як все буде готово, бажано потримати паска 15-20 хвилин в теплій вимкненій духовці, тільки потім виймати.

Не забудьте прикрасити готову випічку глазур’ю.

Паска на сухих дріжджах і сметані в мультиварці

Щасливі власниці мультиварок, напевно, підтримають мою думку, що це пристосування дуже сильно полегшує процес готування. Готувати паску в ній одне задоволення.

Інгредієнти:

  • цукор-250 гр
  • яйця 2 шт
  • дріжджі сухі 11 гр
  • ванілін
  • сіль щіпка
  • в’ялена журавлина 80 гр(або родзинки)
  • сметана 20% 250 гр
  • борошно 800 гр
  • рослинна олія 50 мл
  • молоко тепле 300 мл

Об’єм чаші мультиварки на 5 літрів

Спосіб приготування: Змішуємо тепле молоко і дріжджі, додаємо цукор, трохи ваніліну, все перемішуємо. Залишаємо суміш на 15 хвилин для активації

По закінченню часу додаємо залишилися інгредієнти: сметану, яйця, сіль. Гарненько змішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно.

У замішану масу додаємо журавлину.

Наповнювач може бути будь-яким, сушені ягоди, цукати, горіхи

Змішуємо масу з невеликою кількістю рослинного масла. Тісто по консистенції має бути м’яким, буде липнути до рук, в’язким, тягнеться.

Якщо тісто вийшло рідкуватим, додайте ще трохи борошна

Залишаємо на расстойку на 2 години під рушником. Перед тим, як перекладати здобу в мультиварку обімніть її. Чашу змащуємо рослинним маслом і закриваємо кришку. Ставимо режим «Мультиповар», 35 градусів на 30 хвилин.

Через півгодини тісто підніметься, тепер можна включати режим «Випічка» на 1,5 години. За 20 хвилин до закінчення режиму переверніть паска, і випікайте залишився.

Готову паску прикрашаємо глазур’ю та кондитерської посипкою.

Паска на молоці у хлібопічці

Саму неймовірно пишну великодню випічку можна приготувати саме в хлібопічці. Величезна перевага в тому, що заміс машина зробить сама. Давайте спробуємо приготувати смачний, пористий, запашна паска.

Інгредієнти:

  • Мука в/с — 500 гр.
  • Молоко — 200 мл
  • Яйця — 3 шт.
  • Цукор — 150 гр.
  • Ванільний цукор — 10 гр.
  • Масло вершкове — 40 гр.
  • Дріжджі сухі — 6 р. (2 ч. л.)
  • Сіль — 3 р. (0,5 ч. л.)
  • Цедра апельсина — 1 ст. л.
  • Цукати — 100 гр.

Спосіб приготування: Ще раз хочу нагадати, що при роботі з дріжджами інгредієнти повинні бути кімнатної температури. В чашу хлібопічки вливаємо молоко, додаємо яйця, цукор, ваніль, вершкове масло, сіль, цедру, цукати, попередньо просіяне борошно. Додаємо дріжджі. Чашу встановлюємо у хлібопічку.

Ставимо режим «Здоба» (Sweet bread), вага 1 кг. Випікатися такий паска буде 3 години 27 хвилин. Машина ретельно змішає інгредієнти.

При випічці тісто дуже сильно підніметься. Вийміть випічку з відра і дайте охолонути.

Інгредієнти для глазурі:

  • Цукрова пудра — 60 гр.
  • Білок — половина від одного яйця
  • Лимонний сік — 1 ч. л.

В окремій ємності з’єднуємо всі інгредієнти, збиваємо за допомогою міксера. Якщо консистенція здасться вам рідкою, додайте ще цукру.

Ось такий великий паска у нас вийшов. Дуже м’який і ароматний.

Паска на кефірі і сухих дріжджах

Я б назвала цей рецепт «ледачий паска», тому що готується він дуже просто і без заморочок. Але незважаючи на це, не менш смачний ніж попереднє, до того ж довго не черствіє.

Інгредієнти:

  • 2 ст. борошна (320 р.)
  • 2/3 ст. цукру (150 р.)
  • 1/2 ст. молока (125 мл)
  • 100 р. вершкового масла (маргарину)
  • 1 яйце
  • 50-100 р. родзинок (цукатів тощо)
  • 10 р. ванільного цукру
  • 1 ч. л. з гіркою сухих дріжджів швидкодіючих
  • 1/3 ч. л. солі

Спосіб приготування: Перед приготуванням потрібно невелика підготовка. Увечері в миску розбиваємо яйце і збиваємо цукор, розтираємо віником в однорідну масу. Додаємо вершкове масло кімнатної температури, засипаємо дріжджі. Заливаємо все теплим молоком.

Злегка перемішати, масло розминати не обов’язково. Накриваємо посуд рушником і залишаємо до ранку. На наступний день всипаємо в миску ванільний цукор, сіль і 1 склянку просіяного борошна.

Замішуємо тісто. Коли вся мука зволожиться всипаємо другий стакан борошна, і додаємо родзинки і цукати.

Все перемішуємо до однорідності. Можна випікати. Форми попередньо змастіть рослинною олією. Заповнюємо їх здобою до половини і прибираємо в тепле місце до підйому. Тісто має зрости на 2/3 висоти форми.

Духовку розігріваємо до 180 градусів і випікаємо паски до готовності. По часу приблизно 40 хвилин.

Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою

Після того, як витягли випічку з духовки, накрийте її рушником на 10 хвилин. Тільки після цього вийміть з форми. Інакше боки будуть відволожуються і ставати вологими.

Прикрасьте паски глазур’ю та кондитерської посипкою.

Рецепт дріжджового паски з маргарином

Не могла оминути увагою цей досить простий рецепт. Готується він саме на маргарині. Вершкове масло надає випічці розсипчастості. Можна сказати, що така здоба більше нагадує кекс. Паски на маргарині виходять ніжніше і м’якше. До речі, в будь-якому із наведених рецептів ви можете замінити вершкове масло на цей продукт.

Інгредієнти:

  • Борошно — 500 гр.
  • Молоко — 315 мл
  • Яйце — 3 шт.
  • Цукор — 1 склянка
  • Дріжджі сухі 6 гр.
  • Маргарин — 150 гр.
  • Ваніль
  • Сіль, цедра і родзинки за смаком =)

Спосіб приготування: У тепле молоко (приблизно 40 градусів) всипаємо швидкодіючий дріжджі. Додаємо столову ложку цукру. Змішуємо все віночком. Залишаємо на 15 хвилин. Коли дріжджі стануть активними, ви побачите бульбашки на поверхні рідини.

Додаємо 250 гр просіяного борошна, збиваємо до однорідності.

Отриману масу накриваємо, залишаємо в теплому місці на 1 годину. У той же час замочіть родзинки в окропі. У готову опару додаємо сіль, цукор, ваніль, яйця і борошно.

Також кладемо розм’якшений маргарин, розмішуємо тісто до однорідності. Чекаємо ще 1 годину. По закінченню часу натремо цедру апельсина і додамо родзинки. Форму для паски заповнюємо тістом на 1/3, залишаємо ще на 30 хвилин.

Піднялися за цей час заготівлі ставимо в духовку розігріту до 180 градусів на 30-40 хвилин.

Готові паски остудити протягом 30 хвилин і прикрасити глазур’ю.

Випічка виходить дуже ніжною, а тісто, як пух.

Не сперечаюся, що процес випікання великодніх пасок іноді досить тривалий процес. Сподіваюся, ви знайдете більш підходящий для вас рецепт із запропонованих варіантів. Не потрібно бояться дріжджового тіста, головне щоб самі дріжджі були свіжими, а інгредієнти — теплими. Коли даєте тісту настоятися уникайте протягів, воно любить тепло і дбайливе поводження.

Готуйте із задоволенням і Щасливої Вам Великодня!