Паска на кефірі без дріжджів

Не за горами найбільше, світле християнське свято — Великдень, Світле Христове Воскресіння. Природно, основним символом застілля є паска. Але, як відомо, процес приготування традиційного дріжджового паски досить тривалий, що вимагає певних умінь і навичок.

Не всі господині люблять працювати з дріжджовим тістом. Процес складний, тривалий, супроводжується переживанням: «А раптом воно погано підніметься!»

Хочу запропонувати вашій увазі рецепт паски, який завжди виходить і готується швидко. Не потрібно заводити опару, чекати поки тісто буде готове для випічки. За смаковими якостями нічим не поступається традиційному куличу.

Загрузка...

Паска на кефірі без дріжджів — незрівнянний рецепт

Давайте з вами приготуємо паску за дуже швидкому рецептом. Випікати його потрібно відразу, як тільки замісіть тісто. Особливо рекомендую цей спосіб, тим, хто з випічкою на дуже поважне «Ви». Зіпсувати паску в даному випадку просто немає шансів.

Інгредієнти:

  • 300 мл кефіру
  • 100 мл гарячої води
  • 1 ч ложка харчової соди
  • 3 яйця
  • 1 ст цукру
  • 150 г вершкового масла
  • 450 г борошна
  • Ізюм

Спосіб приготування:

Крок 1. У гарячу воду додаємо ложку соди і виливаємо її в кефір. Перемішуємо інгредієнти. Так запускається процес гасіння, бульбашки газу, які виділяться в цьому хімічному процесі зроблять тісто повітряним і пористим.

Не гасіть соду оцтом, інакше всі бульбашки вийдуть в повітря, а не в тісто, і тоді воно не буде пухким. При бажанні замініть соду на розпушувач ( 1 ч. л соди = 4 ч. л розпушувача)

Крок 2. Додати до отриманої масі склянку борошна, бажано просіяти через сито. Ретельно перемішайте і залиште на 10-15 хвилин. За цей час, клейковина міститься в тесті набубнявіє, випічка вийде більш пишною.

Крок 3. Поки тісто набухає взобьем міксером яйця з цукром як на бісквіт, вони повинні збільшиться за обсягом в 2-3 рази. Починайте з мінімальної швидкості, коли побачите, що бульбашки в рідині стали дуже маленькими збільшіть швидкість, поступово нарощуючи до максимальної потужності і так до утворення білої піни. Після цього заберіть швидкість на мінімум і збивайте ще трохи поступово до утворення пишної стійкої субстанції.

Крок 4. Додайте яйця вершкове масло, воно має бути м’яким, кімнатної температури. Продовжуйте збивати масу до однорідної консистенції.

Крок 5. Змішаємо збиту яєчну суміш з кефіром, і перемішаємо з допомогою ложки, після чого, додамо борошно.

Борошно додавати поступово, стежте, щоб не утворювалися грудочки.

Крок 6. Додаємо в тісто родзинки. Родзинки необхідно попередньо гарненько промити і запарити окропом на 15 хвилин. Це допоможе звільнити плоди від бруду і розм’якшить ягоди. Запарені родзинки відкиньте на друшляк і промийте теплою водою, потім просушіть його на серветці.

Крок 7. Форми для паски злегка змащуємо олією і заповнюємо їх тестом на 1/2 від висоти, тоді випічка вийде повітряної. Якщо заповнити форму на 2/3, то паска вийде більш щільною консистенцією.

Крок 8. Ставимо форму в духовку, заздалегідь розігріту до 180 градусів. Випікати бажано на нижньому рівні. Готовність паски перевіряйте зубочисткою. Якщо всередині випічка не пропеклась, а верх вже готовий, накрийте її фольгою, щоб уникнути підгоряння.

Крок 9. Готову паску остудіть. Прикрасити верх випічки можна цукровою пудрою або глазур’ю з яскравою посипкою або кокосовою стружкою.

Урізноманітнити даний рецепт можна на свій смак. Додайте замість родзинок курагу або чорнослив, так само гарні в якості начинки цукати. У тісто можна насипати трохи куркуми, вона додасть випічці приємний колір, або додайте кориці, смак паски заграє трохи по-іншому.