Оселедець під шубою за класичним рецептом і послідовністю шарів

«Оселедець під шубою» — рецепт салату з’явився приблизно в 1970-х на столах колишнього СРСР і з тих пір дуже полюбився. Зараз майже жоден святковий стіл не обходиться без цієї страви. Цей рецепт став настільки популярний, що навіть вегетаріанці адаптували рецепт під себе, назвавши його «Море під шубою» та замінивши оселедець на морську капусту.

Варіантів прикраси і подачі теж досить багато, ходять різні суперечки про те як правильно і в якій послідовності викладати шари. Всі ці питання ми розглянемо в даній статті.

Загрузка...

Оселедець під шубою — класичний рецепт з послідовністю шарів

Здавалося б, що складного в приготуванні цього салату. Насправді, все просто, але є нюанси, які зроблять це блюдо ще краще. Для цього рецепта я брала вже готове філе, очищене від шкіри і кісток, тому що не люблю возитися з обробленням риби.

Інгредієнти:

  • Оселедець або філе – 2 шт
  • Картопля — 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Оцет столовий 9% — 2 ст. ложки
  • Сіль — за смаком
  • Морква — 3 шт.
  • Буряк — 2 шт.
  • Майонез — 300 мл
  • Яблуко — 1 шт.

Спосіб приготування: для «шуби» використовуються овочі, тому попередньо їх треба відварити. Щоб цибуля не був агресивним компонентом його потрібно замаринувати. Для цього дрібно шаткуємо овоч і заливаємо його 2 ст. л оцту, трохи присолим, і додамо води, даємо постояти близько 15 хвилин.

Цибуля віддасть всю гіркоту і стане більш солодким

Відварну картоплю в мундирі очистимо від шкірки і зробимо перший шар салату. Натремо одну невелику картоплину на крупній тертці.

Розподілимо рівномірно по дну підготовленого салатника і змастимо невеликим шаром майонезу.

Чому спочатку «картопляна подушка?» Коли першим шаром йде оселедець, то при накладанні блюда в тарілку, вона часто залишається на дні салатника, її доводиться витягувати додатково. Картопля більш клейкий і відразу подцепится на лопатку, всі інгредієнти акуратно будуть переміщені на тарілку.

Злийте рідину з лука і рівномірно розподіліть його по картоплі.

Філе оселедця нарізаємо невеликими кубиками й викладаємо поверх лука.

Наносимо шар майонезу.

Слідом натремо ще шар картоплі. Відварену моркву почистити і натерти, викласти наступним шаром.

Останній інгредієнт це буряк. Її можна відварити, а можна запекти в духовці у фользі, так вона збереже всередині всі соки і буде ще солодше. Буряк натираємо на тертці і змішуємо його з майонезом. Викладаємо останній шар і прибираємо в холодильник на пару годин.

Салат настоїться, і інгредієнти добре просочаться майонезом.

Послідовність шарів: тонкий шар картоплі — лук — майонез — оселедець — картопля — майонез — зітхання — буряк з майонезом.

Класичний рецепт оселедця під шубою з яблуком і яйцем

Досить спірний інгредієнт — це яблуко. Хтось каже, що воно псує весь смак, хтось вважає, що яблуко ще краще відтіняє оселедець, інші вважають, що все залежить від кількості яблука, головне не додавати його занадто багато. Тим не менше цей рецепт має місце бути, давайте його розглянемо.

Інгредієнти:

  • Оселедець (філе) 200 гр,
  • Буряк відварений 150 гр,
  • Картопля відварна 200 гр.,
  • Морква відварна 120 гр.,
  • Яблуко 100 гр.,
  • Яйце куряче відварне 2шт.,
  • Майонез 150 гр.

Спосіб приготування: Відварені овочі необхідно почистити. Філе оселедця наріжемо дрібними кубиками.

Картопля натремо на крупній тертці і змішуємо з 50 гр майонезу. Викладемо картоплю на заздалегідь підготовлене блюдо і рівномірно розподілимо по поверхні.

Наступним шаром викладаємо шматочки оселедця.

Зверху на оселедець натираємо яблуко, при бажанні шкірку з яблука можна попередньо зняти.

Натираємо на тертці моркву і змішуємо її з майонезом (50 гр) розподіляємо поверх яблук.

Далі натираємо буряк і перемішуємо її з рештою кількістю майонезу і розподіляємо по всій поверхні.

Так само буряком закриваємо і бічні сторони салату. Відварені яйця почистити і відокремити білок від жовтка. Білок натерти по краях блюда, а жовток в середину.

Загрузка...

Як приготувати оселедець під шубою без яєць

Чесно кажучи, в моїй родині не особливо вітають оселедець під шубою з яйцем, більше того не сприймають його навіть у вигляді прикраси, тому що на наступний день «підсушені» жовтки на блюді не викликають великого апетиту.

Інгредієнти:

  • Картопля — 2 шт.
  • Буряк — 3 шт.(середні)
  • Філе однієї великої оселедця
  • Морква — 2 шт.(середні)
  • Одна середня цибулина
  • Майонез

Спосіб приготування: цей варіант мало чим відрізняється від традиційних способів, тому для початку відваримо овочі, звільнимо їх від шкірки і натремо на крупній тертці. Цибуля дрібно поріжемо і замаринуем.

Порізану цибулю кладемо в миску, злегка солимо, додаємо пару чайних ложок цукру, 3 ст. л оцту 9% і заливаємо все це окропом. Перемішуємо до розчинення солі та цукру. Залишаємо на 20 хвилин. Першим шаром викладаємо картоплю розподіляємо по дну страви.

Не змазуючи майонезом кладемо оселедець, порізану маленькими шматочками.

Таким чином сік оселедця вбереться в картоплю, а майонез завадить цього процесу. Наступним шаром викладаємо маринований цибулю, і рясно змащуємо майонезом.

Далі розподіляємо морква, також змащуємо майонезом.

І останній шар буряк, також просочена соусом.

Прибираємо блюдо в холодильник на пару годин.

При подачі прикрасити страву зеленню.

Оригінальне оформлення салату «Оселедець під шубою»

Якщо вам набридли звичайні традиційні подачі салату, і хочеться внести нотку оригінальності, то якраз саме зараз ми і дізнаємося, як можна оригінально оформити звичне для нас страву.

Інгредієнти:

  • Філе оселедця 2 шт
  • Відварна картопля-4-5 шт
  • Відварна морква 3 шт
  • Відварна або запечена буряк 3 шт
  • Цибуля 2 шт
  • Відварені круто яйця 4 шт
  • Майонез
  • Цукор 1 ст. л.
  • Оцет 1 ст. л.

Спосіб приготування: як і в попередніх рецептах цибулю дрібно ріжемо і маринуємо. Частину овочів натріть на тертці. Половину оселедця наріжте пластиками ширини 2 см, а іншу дрібними кубиками.

1 варіант. Варені яйця очистіть від шкаралупи і розділіть на 2 половинки. Відокремте жовток від білка. З допомогою ножа поглибите виїмку в білку, щоб вийшла «човник».

Жовток розминаємо пр допомогою виделки. До жовтків додаємо трохи моркви, картоплі, буряка, і мариновану цибулю, посоліть і змішайте з майонезом.

Коли всі інгредієнти буду перемішані, спробуйте начинку на смак, при бажанні додайте трохи солі. Викладіть отриману суміш у яйця, а зверху покладіть порційний шматочок оселедця. Або навпаки, укладіть дрібні шматочки риби на дно яйця, а зверху покрийте овочевий масою.

2 варіант. Схожий на попередній, але тут оселедець будемо подавати до картопляних човниках. Картоплю розрізаємо вздовж навпіл, вирізаємо серцевину.

Змішайте в чаші оселедець, порізану кубиком з маринованою цибулею, додайте трохи рослинного масла і перемішайте. Видавіть невелику кількість майонезу на дно «човники», після чого покладіть рибу до країв .

Шар риби покрийте майонезом, покладіть невеликий шар моркви, і також нанесіть соус.

Після чого йде шар буряків, прикрашений майонезній сіточкою.

3 варіант. Формуємо салат в кулінарному кільці. Якщо у вас немає спеціального пристосування, то його легко зробити самому з пластикової пляшки. 1 шар — кладемо терту картоплю і щільно утрамбовується. Слідом кладемо оселедець маринований цибулю, покриваємо його майонезом.

Наступний шар — терта морква, з майонезом. Поверх моркви укладіть натерті яйця, вони додадуть особливу легкість салату.

Покрийте яйце сіткою з майонезу.

Не забувайте притискати інгредієнти, вони повинні бути щільними, інакше кільце буде важко зняти.

Останній шар — буряк, також покриваємо її майонезом.

Акуратно зніміть кільце.

Ось такими цікавими способами можна подати «Оселедець під шубою». Можете вибрати якийсь один варіант, на ваш смак, або скористатися одразу кількома. Така подача зручна тим, що вона порційна, і якщо передбачається багато видів салатів, то таким чином ви дасте можливість гостям спробувати всього потроху.