Картопля, морква, цвітна капуста і буряк в сирому вигляді дітям: зі скількох років давати, чого не вистачає, алергія

Теплова обробка багатьох продуктів зменшує концентрацію вітамінів, мікроелементів та деяких інших речовин в їх складі. Тому будь-яка мама підростаючого карапуза, який починає пробувати прикорм, бажає дати своєму малюкові максимум користі і цікавиться, зі скількох років можна почати давати дитині сирі продукти.


Свіжі фрукти та овочі – найважливіші джерела вітамінів для дитячого організму

Загрузка...

Які продукти дають дітям сирими?

У раціоні дитини в сирому вигляді можуть бути представлені:

  • Овочі. З них після очищення від шкірки і насіння роблять салати, заправляючи рослинною олією або лимонним соком. Спочатку овочі натирають на дрібній тертці, а дитині старше 2 років можна нарізати невеликими шматочками і заправляти сметаною.
  • Фрукти. Вони з’являються в меню дітей одними з перших у вигляді яблучного і бананового пюре. Скибочки яблука дають дитині в руку для стимуляції жування вже з 6-8 місяців. Щоб малюк не подавився випадково відкушеним шматочком, можна використовувати ниблер.
  • Ягоди. З-за ризику алергії їх введення в дитяче меню повинне бути дуже обережним. Маленьким дітям їх протирають через сито, позбавляючи продукт від кісточок, шкірки і щільних прожилок.

Корисні сирі овочі?

Варка більшості овочів призводить до втрати великої кількості цінних речовин, які в них містяться. З цієї причини лікарі, серед яких і доктор Комаровський, радять включати в дитячий раціон салати з сирих овочів. Проте слід не забувати про помірність.

Деякі діти захоплюються сирими овочами і готові їсти їх у великій кількості. Іноді це свідчить про брак вітамінів (придивившись, який овоч воліє дитина, можна зрозуміти, чого не вистачає дитині), але допускати надмірного споживання сирих овочів не слід. Це негативно позначиться на роботі кишечника, може стати причиною здуття, кольок і порушень стільця.

Подивіться разом з малюком мультфільм, в якому Синій трактор разом з професором Кислих щей співає веселу пісеньку про користь овочів:

Про користь сирих овочів можна сказати багато:

  • Сира морква виступає джерелом каротину, пектину, вітамінів, клітковини і мінеральних речовин. Такий овоч корисний для зору і стану шкіри.
  • В сирому буряку високий вміст йоду, заліза та інших мінералів, а також вітамінних сполук. Етой овоч в сирому вигляді зміцнює судини і позитивно впливає на формулу крові, а також захищає печінку і підтримує обмінні процеси.
  • Вживаючи сиру гарбуз, дитина буде отримувати клітковину, аскорбінову кислоту, каротин, солі калію, вітаміни групи В та інші корисні речовини. Такий овоч позитивно впливає на роботу кишечника, володіє протизапальною дією, а також допомагає виводити холестерин і токсини.
  • Свіжі помідори дають дитині бета-каротин, вітаміни групи В, калій, вітамін РР, йод, залізо і багато інших сполук. Такі овочі завдяки пектину, фітонцидами і органічних кислот в їх складі позитивно позначаються на травленні і обмінних процесах. Важливо лише не забувати, що на них нерідко буває алергія, а тепличні помідори бувають джерелом шкідливих для дітей хімікатів.


Гарбуз можна давати дитині як в свіжому, так і у відвареному вигляді

  • Ріпчасту цибулю в сирому вигляді багатий ефірними маслами, мінералами, фітонцидами, каротин, флавоноїди, безліччю вітамінів і клітковиною. Він стимулює апетит і виділення шлункового соку, завдяки чому нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  • Сирий часник містить чимало вітамінів, фітонцидів, мікроелементів і інших корисних сполук. Він зміцнює захисні сили дитячого організму, а також має бактерицидну дію.
  • Брокколі і цвітну капусту корисно їсти як у відварному вигляді, так і в сирому. Ці овочі допомагають запобігти різні хвороби, включаючи патології ШКТ і онкозахворювання. У свіжому вигляді такі види капусти дуже смачні і подобаються багатьом дітям.
  • Сиру ріпу можна використовувати для запобігання запорів. У такому овоче багато аскорбінової кислоти, а також вітамінів РР, В5, А, В2, В1, сірки, магнію і фосфору.

Загрузка...

Які овочі корисніші після теплової обробки?

Незважаючи на всю користь, яку відзначають у багатьох сирих овочів, деякі культури мають позитивний вплив на організм дитини в відвареному, запеченому або тушкованому вигляді:

  • Буряк при термообробці втрачає нітрати.
  • Запечена картопля представляє більше користі, тому сиру картоплю дітям давати не радять, як і продукт в смаженому вигляді.
  • Баклажани після запікання позбавляються шкідливих хімікатів, а їх корисні властивості проявляються більш активно.
  • Спаржа і томати після теплової обробки дають організму дитини більше лікопіну і вітаміну А.
  • Запечені чи тушковані кабачки містять більше вітаміну А і фолієвої кислоти.

З якого віку давати сирі продукти дитині?

З сирими овочами знайомлять дитину у віці від 1 до 2 років, уважно спостерігаючи, як травний тракт малюка переносить такі продукти в сирому вигляді. Однорічній дитині спочатку дають маленьке кількість сирого овоча, наприклад, терту сиру моркву у складі салату. Якщо малюк переніс таке блюдо добре, обсяг поступово збільшують.


Цибуля та часник можуть надавати дратівливу дію на слизові малюка

Сирої ріпчасту цибулю, як і сирий часник рекомендується дітям не раніше 3-річного віку. Такі продукти обмежують у дитячому раціоні з-за їх подразнюючого впливу на слизові оболонки і досить важкого перетравлення.

Такі сирі фрукти, як яблуко, банан і груша, з’являються в раціоні малюків ще до року. З іншими фруктами і ягодами в сирому вигляді (персиками, виноградом, полуницею, сливами, абрикосами, цитрусовими та ін) знайомлять дитину після року.

Які продукти не можна давати в сирому вигляді

  • Яйця. Вживання сирих курячих яєць пов’язане з високим ризиком зараження сальмонельозом. Однак у дитячому віці не слід давати і перепелині яйця, адже на їх шкаралупі можуть бути збудники інших захворювань. До того ж, сирі білки важко перетравлюються і здатні стати причиною діареї і метеоризму.
  • Риба і м’ясо. Такі продукти в сирому вигляді, можуть виступати джерелом багатьох небезпечних збудників, а також паразитів.
  • Гриби. Їх взагалі не рекомендують включати в дитячий раціон раніше шкільного віку, але без теплової обробки вживання грибів становить небезпеку і негативно позначається на травленні.

Детальніше про прикорму дивіться в передачі доктора Комаровського.