Жульєн з куркою і грибами в духовці

Деякі люди думають, що жульєн — це курино-грибну суміш, залита великою кількістю майонезу. Жирне, калорійне і дуже шкідливий, адже майонез — не самий корисний продукт. Але це не так! Жоден майонез не надасть такої ніжності, легкості та вишуканості страві, як це зробить вершковий соус.

Жульєн — класичне французьке блюдо. Готують його і з м’ясом, і з різними морепродуктами, рибою. Але в нашій країні більше прижився рецепт де ніжні шматочки курки, тонкі скибочки грибів і соломка лучка нудяться в ніжному соусі. І покриває цю смакоту золотиста сирна скоринка. Думаю, що вже просто від цього опису розігрався апетит.

Особлива увага приділяється нарізці, дуже важливо, щоб шматочки інгредієнтів були нарізані тонко, але в теж час, не перетворилися на кашу при приготуванні.

Традиційно жульєн готується в спеціальних кокотницях. Але не біда, якщо у вас їх немає в наявності. Не варто відразу бігти за ними магазин. Це блюдо можна приготувати в будь жароміцної та зручною для вас посуді (бажано керамічної). Хочете знати як? Читайте статтю далі.

Загрузка...

Жульєн з куркою і грибами в духовці — класичний рецепт

«Жульєн»- саме слово в сучасній кулінарії означає спосіб нарізки інгредієнтів тонкою соломкою. Зверніть на це увагу, якщо хочете приготувати страву саме за традиційним рецептом.

Інгредієнти:

  • 500 гр. курячого філе
  • 400 гр. свіжих грибів
  • 300 гр. шинки
  • 3 цибулини
  • 600 мл. молока
  • 250 гр. сметани
  • 350 гр. сиру
  • 70 гр. вершкового масла
  • 2 ст. л. борошна
  • рослинна олія для смаження
  • мускатний горіх
  • сіль і перець за смаком

Спосіб приготування: Для початку необхідно підготувати основні інгредієнти. Тонкою соломкою нарізаємо шинку, печериці. Шаткуємо цибулю. Сир тремо на дрібній тертці. Куряче філе поділяємо на велике і мале. Великий шматок ріжемо уздовж на дві-три частини. Отримані шматочки ріжемо соломкою впоперек волокон.

Якісне куряче філе повинно бути рівномірно блідо-рожевого кольору з сухою поверхнею і свіжим запахом.

Перед тим, як обсмажувати продукти встановіть поруч ємність з ситом. Туди ми будемо складати обсмажені продукти для того, щоб стекли надлишки масла. Всі інгредієнти обсмажуємо по черзі.

Ніколи не обсмажуйте всі інгредієнти разом, т. до кожного потрібен різний час приготування. До того ж в готовому блюді буде окремо відчуватися смак кожного продукту

Шинку смажимо на розпеченій сковороді, постійно помішуючи до підрум’янення. Після чого перекладаємо готовий продукт в сито. Цибуля доводимо до золотистої скоринки, прибираємо до шинки.

Масло в сковороду додайте по необхідності невеликими порціями.

Також як і шинку, обсмажуємо шматочки філе на розпеченій сковороді. Таким чином філе швидко підсмажується, м’ясо всередині виходить м’яке, соковите і ніжне. Готове філе також перекладаємо в сито.

Гриби обсмажуємо на сильно вогні невеликими порціями, так щоб просто прикривало дно сковороди. Інакше вони дадуть сік і почнуть варитися.

Якщо для приготування страви ви використовуєте заморожені печериці, то готуйте їх не розморожуючи, т. до вони відразу почнуть чорніти

Коли інгредієнти підсмажилися підготуйте соус. Молоко влийте в сотейник і доведіть до кипіння. На чистій сковороді розтопити шматочок вершкового масла і смажте його до легкого коричневого кольору і горіхового аромату. Додаємо в масло борошно і обсмажуємо разом з топленим маслом.

Далі додаємо невеликими порціями гаряче молоко, кожен раз розмішуючи його з борошном до однорідної консистенції.

Додайте мускатний горіх, сіль і перець за смаком.

Мускатний горіх додасть страві пікантності і тонкий аромат

У готовий соус перекладаємо всі обсмажені інгредієнти, ретельно перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.

Потім знімаємо сковороду з плити.

Спробуйте страву на сіль, перед тим як розподіліть його по формах. При необхідності додайте спецій

Розкладаємо жульєн по кокотницях, верхівку рясно змащуємо сметаною і покриваємо великою кількістю тертого сиру.

Сир для цієї страви вибирайте м’який, який добре плавиться. Випікаємо в духовці при температурі 200 градусів протягом 15 хвилин.

Жульєн краще всього готувати на верхній полиці, тому що всі інгредієнти вже готові і нам потрібна тільки рум’яна сирна скоринка. Коли ви її побачите, значить страва готова.Якщо хочете, щоб сирна скоринка була дуже хрусткою, то перед запіканням змішайте тертий сир з невеликою кількістю панірувальних сухарів.

Щоб страву знизу не пригоріло, налийте на деко невелику кількість води кімнатної температури

Блюдо до столу подавайте поки воно гаряче.

Прикрасьте його зеленню, краще всього підходить петрушка.

Як приготувати жульєн з вершками у формі

Жульєн можна готувати не тільки в кокотницях, підійде і звичайна велика форма для випікання в духовці. Рецепт, описаний нижче трохи відрізняється від класичного, але виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • 350гр печериць
  • 1шт курячої грудки
  • 300 гр. твердого сиру
  • 1ст л (без гірки) борошна
  • Сіль, чорний перець горошком, лавровий лист
  • 500мл 10% вершків
  • Соняшникова олія

Спосіб приготування: насамперед відваримо курячу грудку. У глибоку каструлю налийте води, додайте чорний перець горошком і лавровий лист.

Куряче філе промийте і варіть 20 хвилин після кипіння. Поки птах готується, наріжте гриби. Сильно не мельчите, ріжте крупно.

Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на розпеченій сковороді 2-3 хвилини.

Додайте в сковороду гриби і тушкуйте разом з цибулею 10-15 хвилин, потім посоліть.

Не накривайте посуд кришкою, так волога швидше випарується.

Варену курку розділити на волокна за допомогою виделки.

Додайте в сковороду ложку борошна, краще це зробити через сито, щоб борошно не згорнулася клубком.

Перемішайте і влийте вершки.

Додайте вогонь і через 5 хвилин додайте курку. Добре перемішайте всі інгредієнти, і зніміть сковороду з вогню. Натріть сир на дрібній тертці. Рівномірно розподіліть жульєн за формою і рясно присипте сиром.

Випікайте жульєн в духовці, розігрітій до 200 градусів, приблизно 15 хвилин. Як тільки сир зарум’яниться, наше чудове французьке блюдо готове.

Загрузка...

Жульєн в тарталетках з грибами і куркою зі сметаною

Такий варіант подачі стає дуже популярний в свята, коли господині готують порційні закуски. Виглядає красиво, а ще дуже смачно і ситно.

Інгредієнти:

  • Тарталетки з пісочного тіста — 12 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Печериці – 400 г
  • Рослинне масло – 1-2 ст. л. (для смаження)
  • Борошно пшеничне – 3 щіпки
  • Суміш італійських трав – 1-1.5 ч. л. (за смаком)
  • Сметана – 150 г
  • Сіль – за смаком
  • Мелений чорний перець – за смаком
  • Цукор – 1 щіпка (за необхідності)
  • Сир – 100 г

Спосіб приготування: Для того щоб зробити тарталетки з жульєном спосіб нарізки ми будемо використовувати не класичний. Все таки в пісочну кошичок зручніше укладати невеликі кубики а не соломку. Нашаткуйте цибулю, печериці порізати невеликими кубиками.

Цибуля смажте на сковороді до рум’яного кольору на розпеченій сковороді з маслом приблизно 7-8 хвилин.

Додайте гриби і смажте ще 10-15 хвилин.

Для жульєна можна використовувати не тільки печериці, але і будь-які інші гриби

Присипте вміст сковороди борошном, додайте спецій і смажте ще 1-2 хвилини.

Додайте сметану і доведіть гриби до кипіння, після чого тушкуйте ще 2-3 хвилин. Готову суміш спробуйте на смак, при необхідності додайте солі і перцю. Розкладіть масу по тарталеткам.

Натріть не дрібній тертці сир, і покрийте ним верх кошичків. На дно форми покладіть пергаментний папір і додайте тарталетки.

Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте закуску 5-10 хвилин.

Жульєн з картоплею куркою і грибами в горщиках

Приготування жульєна в горщиках мало чим відрізняється від традиційного способу, де ми його готували в кокотницях. Тому різноманітимо рецепт і додамо в нього картоплю. Вийде дуже смачно.

Інгредієнти:

  • Куряча грудка — 1 шт
  • Печериці — 400 гр
  • Картопля — 4 великих
  • Цибуля — 1 велика
  • Сир — 300 гр
  • Сметана (або вершки)
  • Вершкове масло
  • Сіль, перець — за смаком

Спосіб приготування: Курячу грудку звільніть від шкіри і відокремте філе від кістки. Готове м’ясо нарізаємо на кубики приблизно 1-2 див. Ріжемо печериці, якщо гриби досить великі наріжте їх пластиками, а невеликі можна просто розрізати на чотири частини. Головку цибулі дрібно шаткуємо. Розтопіть на сковороді шматочок вершкового масла і обсмажте грудки до золотистої скоринки.

Не переживайте, що м’ясо погано просмажиться, воно ще пройде термообробку в горщику. Трохи посоліть і поперчіть. Готове м’ясо приберіть зі сковороди і обсмажте гриби з цибулею на рослинному маслі, так само додайте трохи солі і перцю.

При обжарке гриби дадуть сік, готуйте їх до максимального випарювання рідини. Тим часом картоплю наріжте невеликими кубиками, приблизно в 1,5 см, присолите.

В окремій ємності змішайте сир, натертий на крупній тертці і сметану, додайте спецій.

При бажанні замінити сметану на вершки

Наповнюємо горщики підготовленими інгредієнтами. Першим шаром картоплю, потім курка. Гриби кладемо на верх і покриваємо їх сирно-сметанною шапочкою.

Якщо ви вважаєте, що соус надто густий можете додати трохи води, тоді він проникне глибше в інгредієнти.

Горщики накриваємо кришечками або фольгою. Ставимо їх у холодну духовку. Включаємо нагрів до 180 градусів. Загальний час випікання 1 годину.

За кілька хвилин до готовності можна зняти кришки і досипати ще сиру, довести до утворення рум’яної сирної шапочки.

Як приготувати жульєн з куркою і грибами на сковорідці

Буває, що ви чекаєте гостей, і є величезне бажання нагодувати їх чим-то дуже смачним. Думаю, цілий деко жульєна вирішить всі проблеми. Смачно, ситно і вистачить на всіх.

Інгредієнти:

  • Печериці консервовані — 400 гр
  • Сир — 200 гр
  • Сметана 20% — 200 гр
  • Молоко — 500 мл
  • Курка — 900 гр
  • Цибуля — 4 шт
  • Вершкове масло — 50 гр
  • Соняшникова олія — 50 гр

Спосіб приготування: насамперед відваримо курку в підсоленій воді. Щоб вона зварилася швидше обробити її на більш дрібні частини. Після закипання варимо 20 хвилин до готовності. Тим часом підготуємо інші інгредієнти. Наріжте пластиками печериці і цибулю нашаткуйте. Натираємо сир на крупній тертці. На розігрітій сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла. Обсмажуємо цибулю на середньому температурному режимі до золотистої скоринки.

У готовий цибулю додаємо нарізані гриби.

При необхідності додайте олії. Обсмажуємо до повного випаровування вологи. Варену курку трохи остудити, розділити на волокна або нарізати невеликими шматочками. Додати до грибів, накрити кришкою і залишити нудитися. Борошно обсмажити на сковороді, помішуючи, поки вона не почне набувати коричневий відтінок. Зніміть сковороду з вогню і додайте сметану.

Перемішайте до однорідності. Якщо консистенція занадто густа розбавте її молоком. Додайте борошно із сметаною сковороду з грибами, куркою і цибулею. Ретельно змішайте, приправте спеціями і налийте 100 мл молока і ще раз перемішайте.

Накрийте кришкою, потім ще пару хвилин. Викладаємо готові інгредієнти на деко. Щоб страва не було сухим, додайте молоко, що залишилося, воно вбереться в м’ясо, зробить його ніжним і соковитим.

Розподіліть масу рівномірно і посипте зверху сиром. Запікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів 25 хвилин

Соковитий, смачний жульєн з грибним ароматом готовий до подачі на стіл.

Готовий жульєн завжди краще подавати гарячим — з пилу, з жару. Так як це самостійне блюдо, ніяких додаткових гарнірів до нього не потрібно. На стіл в додаток можна поставити будь-яку овочеву нарізку або салат.