Яловичина тушкована з чорносливом в духовці (фоторецепт)

Далеко не всі господині люблять яловичину, пояснюючи це тим, що занадто жорстке м’ясо і треба довго його готувати. Не буду сперечатися, з них дійсно доводиться повозитися, але саме завдяки тривалому готуванні м’ясо стає м’яким і ніжним.

І сьогодні я хотіла б поділитися з вами рецептом страви, в якому смак чорносливу дуже вдало гармонує з м’ясними шматочками. Так само розглянемо як приготувати яловичину, щоб вона тануло в роті.

Незважаючи на тривалий процес гасіння, сама підготовка інгредієнтів займає не дуже багато часу. Тому ви можете спокійно займатися своїми справами, поки ваше блюдо в духовці перетворюється на шедевр.

Зверніть увагу, що для гасіння бажано використовувати м’ясо 1-ї категорії: це може бути лопатка або грудинка. Або м’ясо 2-ї категорії: шия, пашина і т. д У них досить багато сполучної тканини, і саме завдяки цьому м’ясо виходить смачним. Якщо ви візьмете ніжну частину, то вона не дасть нам такого насиченого смаку в результаті приготування.

Загрузка...

Як загасити яловичину з чорносливом у фользі

Як ми вже знаємо, секрет смачної і м’якої яловичини в її тривалому томлінні. У цьому рецепті цей процес буде відбуватися під фольгою і триватиме близько 3 годин. Тому наберіться терпіння. Як я думаю, найскладніше випробування — це вдихати аромат, який буде розноситися по всій квартирі і розуміти, що страва ще рано діставати.

Інгредієнти:

  • Яловичина — 700 р
  • Ріпчаста цибуля — 200 г
  • Морква — 100 г
  • Чорнослив — 100 г
  • Розмарин — пару гілочок
  • Мускатний горіх — 1 / 3 ч. л.
  • Перець і сіль за смаком

Спосіб приготування: Заздалегідь ставимо за духовку на розігрів до 180 градусів і приступаємо до підготовки інгредієнтів. Ріпчасту цибулю ріжемо півкільцями, натираємо на крупній тертці моркву. Шматок м’яса необхідно промити і обсушити за допомогою паперових рушників. Ріжемо його на шматочки зі стороною приблизно 2 див. У формі для запікання перемішаємо яловичину і овочі. Додамо кілька гілочок розмарину.

Не соліть страву відразу. Інакше сіль витягне всі соки з м’яса і до кінця готування воно може вийде жорстким

Закриваємо форму фольгою, бажано на три шару і щільно запечатуємо. Так ми збережемо всі соки від випаровування.

Ставимо нудитися в духовку на 1.5 години. Через це час, дістаємо м’ясо, гілочки розмарину прибираємо і додаємо спеції. Тепер можна і посолити. Кладемо у форму чорнослив і додаємо трохи води, щоб вона повністю покрила м’ясо.

Знову накриваємо форму фольгою, щоб зберегти всі ароматичні речовини, і прибираємо в духовку ще на 1.5 години.

При бажанні можете потримати ще довше, головне стежте за кількістю рідини. Якщо вона повністю випарується, то м’ясо перетвориться на сухар.

Коли яловичина буде готова, то подайте до столу разом з гарніром (рис, картопля прекрасно підійдуть) або можете подати як самостійне блюдо.

Не бійтеся експериментувати з інгредієнтами, додавайте улюблені спеції, або заливайте різними варіантами соусів замість води.

Яловичина тушкована з чорносливом в горщику

Їжа приготовлена в горщиках відрізняється особливим смаком, адже виходить ефект страви з російської печі.

Інгредієнти:

  • Яловичина 1 кг
  • Морква — 250 гр
  • Ріпчасту цибулю — 250 гр
  • Сушений чорнослив — 250гр
  • Води — 250мл
  • Гострий кетчуп — 100 гр
  • Вершкове масло — 100 гр
  • Сіль — 2 ч. л
  • Суха зелень за смаком.

Спосіб приготування: Готуємо яловичину, промиваємо, сушимо і нарізаємо. Так як готуємо в горщиках, ви повинні враховувати, що їжу повинно бути зручно звідти виймати, тому шматочки повинні бути невеликі.

Цибулю і моркву нарізаємо півкільцями.

Чорнослив промиваємо, якщо є кісточки вийміть їх, нарізаємо соломкою.

Чорнослив вибирайте не м’який і м’ясистий, він не дасть нам потрібного присмаку, а терпкий і добре висушений, навіть трохи жорсткуватий.

Підготовлені інгредієнти перемішуємо і закладаємо в глиняний горщик. Розводимо гострий кетчуп водою і розмішуємо до однорідного стану.

При бажанні можете замінити кетчуп томатною пастою або будь-яким іншим кислим соусом і додати за смаком перцю.

Виливаємо рідина в горщик.

Т. до кетчуп зроблений на основі помідорів, то отримана рідина створить для м’яса кисле середовище, завдяки цьому, волокна розм’якшаться, м’ясо стане ніжнішим. Закриваємо горщик кришкою і ставимо в холодну духовку. Тушкуємо яловичину спочатку 30 хвилин при температурі 250 градусів. Потім знижуємо температуру до 200 градусів і тушкуємо ще 1 годину. Останній етап гасіння 30 хвилин при 170 градусах. Через 2 години страва буде готова, але я рекомендую дати йому настоятися ще хоча б 1 годину, щоб інгредієнти встигли увібрати в себе всі надлишки бульйону. Горщик дуже довго зберігає тепло і в деякому роді продовжує готувати сам.

Є дещо інший варіант цього рецепту, де інгредієнти спочатку обсмажуються і тільки потім закладаються в горщик. Якщо вам такий варіант ближче, то попередньо розігрійте сковороду і розтопіть на ній шматочок вершкового масла. Обсмажте шматочки яловичини до скоринки.

Сковорода повинна бути дуже сильно розпечена, щоб сік «запаялся» всередині шматочка. Тобто м’ясо зовні буде засмаженим, а всередині сирим. В іншому випадку весь сік вийде на сковороду і випарується, у страви не буде ні смаку, ні аромату.

На окремій сковороді обсмажте цибулю до золотистої скоринки і моркву. І тільки після цього закладіть інгредієнти в горщик ( не забудьте про дрібно нарізаний чорнослив). Так само заливаєте підготовленим соусом і ставите в холодну духовку. Запікайте 1 годину виставивши нагрів до 200 градусів. По закінченню години вимкніть нагрів і не виймайте страву ще 20 хвилин.

Сподіваюся, що смакові якості цих рецептів компенсують тимчасові витрати на приготування і припадуть до душі вам і вашим близьким.