Як приготувати курча табака на сковороді під пресом

Курча тютюну (насправді правильно «тапака») — одне з найбільш відомих популярних грузинських страв. Свою назву воно отримало завдяки спеціальній товстостінній сковороді з важкою кришкою-пресом — «тапа». Просто з часом назва трансформувалася в найбільш зручний і милозвучна для нашої мови варіант. Засмажена таким способом молода птиця, як ви вже зрозуміли, ніякого відношення до звичайного тютюну не має. Але не дивлячись на це в багатьох ресторанах ви знайдете звичне нам назву.

Важливо відзначити, що для приготування необхідний саме курча, а не курка. В чому різниця? У молодої курки ще досить м’які кісточки (хрящики) і суглоби, тому він легше піддається первинній підготовці. Тушку необхідно в прямому сенсі «распластать» на сковороді, а з закостенілим каркасом дорослої птиці це зробити не просто.

Якщо у вашому кухонному арсеналі відсутня спеціальна сковорода для приготування курчати тютюну — це не привід від нього відмовлятися. Підійде і звичайна сковорідка, або сковорода — гриль, можете скористатися також чавунної, а прес ми зробимо самостійно.

Загрузка...

Рецепт курчати тютюну на сковороді під пресом

Може виникнути резонне питання, що робити якщо мені потрібно приготувати кілька курчат для подачі на стіл? Все дуже просто! Приготуйте курчат окремо, а перед приходом гостей викладіть тушки на деко і розігрійте їх в духовці.

Інгредієнти:

  • Курча 1 шт (вага 500 гр)
  • Олія рослинна 4 ст. л
  • Масло вершкове 30 гр
  • Сіль за смаком

Для соусу ( при обсмажуванні )

  • Часник 6 зубчиків
  • Гострий червоний перець-1 ч. л
  • Червоний солодкий перець 1 ч. л
  • Коріандр 1 ч. л
  • Сіль 0,5 ч. л
  • Вода 50 мл

Для соусу (для подачі)

  • Томатний сік 300 мл
  • Зелена цибуля 3 гілочки
  • Часник 1 ч. л з гіркою
  • Кінза 3 гілочки
  • Кріп 3 гілочки
  • Петрушка 3 гілочки
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Коріандр про,5 ч. л
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування: Тушку птиці огляньте на наявність залишків пір’я, якщо вони присутні видаліть, так як смажити його ми будемо в шкірі, і присутність непотрібних частинок може зіпсувати все враження від страви. Так само зріжте кінчик хвостика. Гарненько промийте і обсушити паперовими рушниками. Курча розрізаємо за допомогою ножа вздовж грудки.

Кісточки в нього ще м’які, тому складнощів тут виникнути не повинно. Розкриваємо тушку і прибираємо залишки нутрощів.

Переконайтеся, що всередині у птиці не залишилося легень, їх не рекомендують вживати в їжу.

Перевертаємо курчати шкірою вгору. Перш ніж його обсмажувати нам потрібно зробити його плоским, т. до обсмажування повинна бути рівномірною. Для цього потрібно його відбити. Особливу увагу приділіть місць в області грудки, стегон, т. до вони досить товсті й цупкі, а так само суглобам, інакше при смаженні крила можуть віддуватися.

Щоб при отбивании бризки не летіли в різні боки, накрийте тушку харчовою плівкою або пакетом.

Місця, які необхідно добре відбити:

  • Товста частина на грудці
  • Місця де ростуть крила
  • Місце кріплення стегна до тулуба
  • Центральна частина в області хребта
  • Суглоб з’єднує стегно і стегенце

Переверніть заготовку шкірою вниз, знову накрийте плівкою і ще раз пройдіться плоскою стороною молотка по кістках і хребті. Перекладіть курчати на тарілку, потрібно злегка його замаринувати. Присолите за смаком відразу, не бійтеся, це не призведе до рясному виділенню соку з м’яса. Рясно змастіть свіжовичавленим лимонним соком з обох сторін. Щоб сік було простіше видавлювати з лимона, попередньо покатайте його по столу з сильним натисканням, після чого розріжте, сік буде рясно текти навіть при легкому натисканні. Бажано залишити тушку помариноваться близько 2-х годин ( можна на ніч).

Не використовуйте для маринування оцет. Він дуже агресивний і в даному випадку тільки нашкодить смаку. Мета маринаду не розм’якшити м’ясо (курча молодий — м’ясо і так ніжне), а підготувати його для того, щоб краще приймалися спеції.

Тим часом готуємо соус для обмазування страви при обжарюванні. Для цього пропустимо через прес часник, додамо два види перцю, коріандр і трохи солі, змішаємо з невеликою кількістю води.

Також додайте трохи рослинного масла. Воно витягне аромат часнику і вигідно передасть його м’яса в процесі приготування.

Не обмазуйте м’ясо відразу часником і перцем, оскільки при готуванні на високій температурі ці продукти починають горіти

Приступаємо до обжарке. Розігріємо сковороду з рослинним маслом і розтопити в ній шматочок вершкового масла.

Вогонь поставте на режим трохи нижче середнього. Кладемо курчати на сковороду шкірою вниз, прикриваємо тарілкою і зверху поставимо банку з водою (це і буде гніт).

Смажимо приблизно 12 хвилин на одній стороні, потім перевертаємо тушку

Знову ставимо під гніт і готуємо ще протягом 12-15 хвилин. Перекладаємо м’ясо на тарілку і обмазуємо з обох сторін підготовленим соусом.

Після чого повертаємо курчати на сковороду і обсмажуємо під гнітом ще по 1-2 хвилини з двох сторін.

Тим часом приготуємо соус для подачі страви. Дрібно наріжте зелень в миску.

Залийте її томатним соком. Додаємо спеції: коріандр і перець, часник пропущений через прес, сіль.

Замість соку при бажанні можете використовувати терті на дрібній тертці помідори. Для більшої густоти додайте томатної пасти

Як тільки завершити останній етап обжарювання, можете подавати страву до столу, прикрасити тарілку зеленню, і поставте поруч підготовлений соус.

Курча тютюну на сковороді готовий

Курча тютюну — самостійне блюдо і вживається без гарніру. Для того, щоб красиво подати його на стіл можна підключити фантазію і поексперементувати.

  • Дуже добре візуально смажений курча буде виглядати на зеленій «подушці» з листя салату.
  • Подайте птицю на аркуші лаваша і присипте зеленню, поруч покладіть нарізані шматочки свіжих овочів. Хліб просочиться курячим соком стане особливо смачним.
  • Відмінне естетичне і смакове поєднання курки з домашніми соліннями, пряні яскраві бочкові помідори і огірочки припадуть до місця.
  • А можете взагалі піти проти правил і подати курчати з гарніром, наприклад з рисом, овочевим рагу або картоплею по-селянськи, а зверху полити м’ясним соусом, що залишився на сковороді, не думаю, що гості будуть дуже прискіпливі і відмовляться від такого частування.

Сподіваюся, що це пікантна і неймовірно ароматне грузинське блюдо зможе порадувати вас своїм пряним, яскравим смаком.

Приємного апетиту.